KÜLFÖLD

Már 593 gyanúsítottja van egy migránsok által elkövetett csalássorozatnak

Közel hatszáz szudáni migránst gyanúsítanak menekültügyi csalással Németországban. Volt olyan köztük, aki tíz különböző személyiséggel regisztráltatta magát, így tízszeres segélyt kapott az államtól. Az addig megbecsült kár eléri az 1,6 millió eurót, ami átszámítva félmilliárd forint.
  • Szerző: WM

Először 2015-ben tűnt fel a braunschweigi hivatalnak valami gyanús. Akkor véletlenszerűen elkezdték több száz menedékkérő aktáját összehasonlítani, és fény derült a turpisságra. Főként Szudánból érkezett bevándorlókat buktattak le azzal, hogy több városban, több személyiséggel regisztráltatták magukat, ami után természetesen többszörös segélyt és egyéb szociális juttatást is kaptak. Volt olyan migráns, aki tíz különböző személyiséget épített fel magának, így havonta egy átlagos menedékkérőnek járó pénz tízszeresét zsebelte be az államtól.

Az elmúlt négy évben folyamatosan tartottak további vizsgálatokat, ami ma már ott tart, hogy eddig 593 gyanúsítottja van a menekültügyi csalásnak. Az alsó-szászországi ügyészség szerint azonban érdekes módon szó sincsen bűnbandáról. Feltehetően szájhagyomány útján adták tovább egymás közt az infót a migárnsok. Volt, aki megpróbálta, és bejött neki, majd bátorságot szerezve kreált magának egy harmadik, negyedik, tizedik identitást is.

A hatóságok szerint a következő hetekben, hónapokban további elkövetők nyomára bukkanhatnak, így egyelőre a keletkezett károkat csak megbecsülni lehet. Ezen számítások alapján a kár 1,6 millió eurónál tart, ami meghaladja a félmilliárd forintot is. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?