KÜLFÖLD

Manfred Weber maga se hiszi, amit mond, vagy mégis?

Nem szabad európai uniós (EU-) forrásból pénzt adni EU-ellenes pártoknak, és valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia pénzügyi forrásait Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje szerint.

Manfred Weber az elmúlt hetekben úgy viselkedik, mint egy elszabadult hajóágyú, kijelentései úgy hangzanak, mintha már az Európai Bizottság elnöke, vagy inkább az EU teljhatalmú diktátora lenne.

Most a DieWelt című lap hírportáljának nyilatkozott, kijelentve, hogy

nem kaphatnak többé támogatást EU-s forrásból az Unió "szétrombolására törő pártok",

mint a Nemzeti Tömörülés nevű francia és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német jobboldali ellenzéki párt.

Bírálni természetesen lehet Európát, "de az egész világon nincsen olyan intézmény, amely annyira naiv, hogy saját ellenfeleit finanszírozza" - mondta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az

"Európa-ellenes pártok EU-pénzből fizetik a választási kampányaikat, akcióikat és plakátjaikat, amelyek célja az EU felszámolása".

Mint mondta, "nyomasztó és riasztó", hogy egyes pártok politikája harmadik országokból - EU-n kívüli államokból - érkező anyagi támogatás hatására formálódik. Európának gondoskodnia kell arról, hogy ne határozzák meg politikáját "külső erők, mint az orosz és az iráni vezetés, vagy a venezuelai Maduro-kormány".

Weber ezzel a Marine le Pen vezette Nemzeti Tömörülésre, pontosabban annak elődjére, a Nemzeti Frontra utalt, a francia párt a legutóbbi, 2014-es EP-választás idején 9,4 millió euró (3 milliárd forint) kölcsönt vett fel egy orosz banktól a választási kampány finanszírozására, miután francia bankoktól nem kapott hitelt.

Enyhén szólva vitatható a német politikus gondolatmenete, hiszen egyrészt

nem Weber joga megállapítani, hogy mely pártok "akarják felszámolni" az EU-t,

másrészt egy választási kampány pénzbe kerül, és ha a forrásokat politikai okokból megtagadják tőlük, onnan szereznek, ahonnan csak lehet.

Weber ugyan ezúttal nem emlegette Magyarországot, Lengyelországot és Olaszországot, de ismerjük véleményét ezekről a migrációt elutasító országokról.

Egyébként a Mediapart nevű francia oknyomozó portál az észtországi hírszerzés egy néhány hete elkészített jelentésére hivatkozik,mely szerint

a moszkvai vezetés valószínűleg megpróbál majd beleavatkozni az EP-választásba,

azzal a céllal, hogy minél több képviselői helyet szerezzenek oroszbarát vagy EU-szkeptikus erők.

Vagy igen, vagy nem. Azt azonban, hogy a beavatkozási kísérlet veszélye mennyire valós, mutatja, hogy az észtek szerint is csak "valószínűleg" történik ilyesmi. Azaz a hír egyelőre nem több találgatásnál.

Amit persze a balliberális média biztosan tényként tálal majd.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Rögtön puha mézeskalács
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?