Létrehozva: 2019.06.03.

Májusban újra elárasztották a migránsok Görögországot

"A Görögországba érkezõ migránsok száma szokatlanul magas" - így fogalmazott a görög parti õrség parancsnoka. 2018-hoz és az elmúlt hónapokhoz képest valóban drasztikusan megnõtt a Törökország felõl ékezõ illegális bevándorlók száma, ami a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló menekülthullám elõszele lehet.

Bár a bevándorláspárti brüsszeli politikusok és a liberális média szereti hangoztatni, hogy Európában már vége a migrációs válságnak, a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy nincs okunk hátradőlni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által ismertetett számok egyértelműen azt jelzik, hogy egy olyan menekültválság érheti el ismét a kontinensünket, amilyet 2015-ben láttunk utoljára. A görög parti őrség által is megerősített adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma május 1. és 26. között. A közleményből kiderül, hogy ebben az időszakban 13 606 illegális bevándorló jutott be Görögországba, 4313-an a szárazföldön, 9293-an pedig a tengeren át. Áprilisban ugyanez a szám még csak összesen 3020 volt, 2018 májusában pedig 4734.

Magyarul: Idén májusban háromszor annyi migráns érkezett az Európai Unió területére Törökország felől, mint egy évvel korábban.

Túlzsúfolt menekülttáborok

A menekültek számára kialakított regisztrációs központok (hotspotok) Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén a hirtelen érkezett tömeg miatt ismét túlzsúfoltak lettek. A különböző emberi jogi szervezetek egyöntetű véleménye szerint az említett szigeteken maximum 9000 ember fér el, ehhez képest a múlt hét végén, már a 15 ezret is meghaladta az ezekben a létesítményekben várakozó migránsok száma. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít a táborokból embereket.

A megállapodás már a múlté?

Az Európai Unió 2016 márciusában megállapodást kötött Görögországgal, melynek értelmében Athén minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett a görög szigetekre, és nem kapott menekültstátuszt. Többek között ennek az egyezménynek köszönhető, hogy míg 2015-ben 857 ezer migráns szökött át Törökországból az uniós tagállam Görögországba, addig ez a szám 2018-ra 50 ezerre mérséklődött. A magyar hatóságok ezen jelentés és egyéb titkosszolgálati források alapján is arra számít, hogy a következő hónapokban drámaian megnőhet a balkáni útvonalon érkező migránsok száma, ami egyben azt is jelenti, hogy meg kell erősíteni a Szerbiával közös déli határszakaszunkon lévő határzárat. Erről beszélt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is. 

Megnövekedett migrációs nyomás a déli határon

Ismét ezer honvéd vesz részt Magyarország déli határszakasza védelmében; ezt a Balkánon jelentősen megnövekedett migrációs nyomás és a rendőrség nyári feladatai teszik szükségessé - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd közölte: a hazai titkosszolgálatok és külföldi társszolgálataik jelentése szerint "iszonyatosan" megnőtt az illegális migrációs nyomás a Balkánon. A kormány ezért úgy döntött, hogy a honvédség ismét nagyobb létszámmal, teljes képességével vesz részt a határőrizeti feladatokban. Németh Szilárd emlékeztetett: 2015-ben 400 ezer illegális bevándorló "zakatolt át" az országon. A helyzet kezeléséhez a kormány akkor hiába várta Brüsszel segítségét, ezért a magyar emberek megkérdezésével műszaki és jogi határzárat vontak a déli határszakaszra. Megjegyezte azt is, hogy jogi határzár szabályainak megszavazásában a kormány nem számíthatott az ellenzékre, hiszen ők akkor is nyíltan bevándorláspárti politikát folytattak. A 2018-as országgyűlési választásokon és a májusi európai parlamenti voksoláson is világossá tették az emberek, hogy meg kell őrizni a nemzetek Európáját és meg kell védeni keresztény kultúránkat - mutatott rá a politikus, majd hangsúlyozta, hogy ehhez meg kell állítani az Európába áramló bevándorlást. Németh Szilárd elmondta, hogy a nyári időszakban megnő a migrációs nyomás a határon, az illegális bevándorlók ekkor indulnak el a táborokból. Erősen működnek Soros György bevándorlás-szervező álciviljei, az embercsempészek és Brüsszelben még mindig ott vannak a migránsokat tárt karokkal váró a politikusok.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Együtt töltötte az estét A Nagy Ő és a Házasság első látásra két legmegosztóbb szereplője

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre