KÜLFÖLD

Majomhimlő: újabb halálos vírus ütötte fel fejét az Egyesült Királyságban

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint a majomhimlő „abszolút átlagosnak számít”, ezért mindenkit óva intett a pániktól.

A Walesi Közegészségügyi Szolgálat (PHW) csütörtök este arról adott hírt, hogy kettő majomhimlő-vírussal fertőzött beteget regisztráltak egy észak-walesi kisvárosban. A jelentés szerint a betegek, akiknek az életkorát és nemét nem hozták nyilvánosságra, egy háztartásban élnek és valószínűleg külföldről hozták haza magukkal a halálos kórokozót – írja a BBC.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a péntek reggeli parlamenti maghallgatásán azt mondta, hogy a majomhimlővel fertőzött betegek közül egy otthon lábadozik, a másik viszont kórházi ellátásra szorul. A tárcavezető politikus azt is hozzátette, hogy az ilyen és ehhez hasonló himlős megbetegedések „abszolút átlagosnak számítanak”, ezért mindenkit óva intett a pániktól.

Sajtóértesülések szerint az himlős betegek egy egzotikus országból tértek haza, és épp a két hetes házi karanténukat töltötték, amikor megjelentek rajtuk az első tünetek.

„A fertőzötteket szoros figyelemmel kísérjük, a kezelésük a szokásos gyakorlatot követi. Nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a himlővírus járvány okozzon”

- fogalmazott Richard Firth, a Walesi Közegészségügyi Szolgálat egyik vezető professzora, aki azt is hozzátette, hogy a majomhimlős esetek nagyon ritkán számítanak Egyesült Királyságban, de a betegséget – ennek ellenére – komolyan kell venni.

A majomhimlő (Monkeypox – MPV) nevű vírus közeli érintkezéssel terjed és fertőződés esetén 16 napig után jelentkeznek az első tünetek. Ezek közé tartozik a láz, a fejfájás és a bőrkiütés, melyek kis folyadékkal töltött hólyagokat képezhetnek. A betegséget 1970-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságban azonosítottak először. Azért a majmokhoz kapcsolódik a betegség neve, mert a fertőzött majmok kezelése útján terjedt szét az afrikai kontinensen.

Szakértők szerint a gambiai óriáspatkányok, mókusok és más rágcsálók is forrásai lehetnek a kórokozónak. A fiatalok a veszélyeztetettebb korcsoport, a fertőzöttek 10 százaléka pedig életét veszti a betegségben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az állatok vagy a rágcsálók nem megfelelő mértékben megfőzött húsának fogyasztása egy potenciális kockázati tényező.

Majomhimlő vírus mikroszkóp alatt.

A WHO egy tavalyi jelentése szerint a majomhimlő vírus reprodukciós rájája (R-szám) kettő, azaz egy fertőzött személy átlagosan két másik embernek tudja átadni a betegséget. Ez nagyjából megegyezik a Sars-Cov-2 koronavírus vuhani alapváltozatának reprodukciós rátájával.

Az Egyesült Királyságban egyébként legutóbb 2018-ban regisztráltak majomhimlő-vírussal fertőzött személyeket, akik Nigériából hurcolták be a kórokozót a szigetországba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?