KÜLFÖLD

Magyarországon közel négyszer annyi intenzív ágy van, mint Ausztriában

Egyre drámaibb a helyzet az osztrák kórházakban. Van olyan tartomány, ahol már az intenzív ágyak 85 százaléka foglalt. A magyar egészségügy ebből a szempontból biztosabb lábakon áll, ugyanis közel négyszer annyi intenzív ággyal rendelkezünk, mint az osztrákok.
  • Szerző: RIPOST

Ausztriában szerdán 24 óra alatt rekordmértékű, 9105 új koronavírusos beteget regisztráltak a hatóságok. A sógoroknál annak ellenére sem javul a helyzet, hogy náluk már múlt hétfő óta életbe léptek az eddig elrendelt legszigorúbb szabályozások. Az ÖSTERREICH nevű osztrák lap közzétett egy táblázatot, amin azt lehet nyomon követni, hogy a kedd esti állapotok (ebben a legutóbbi adatok nem szerepelnek) alapján az egyes kórházak mennyire túlterheltek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ausztriában jelenleg 486 beteget kezelnek a kórházak intenzív osztályán
Fotó: AFP

Ezek alapján Tirolban a legroszabb a helyzet, ahol a normál ágyak 85,7százaléka és az intenzív ágyak 84,8 százaléka betelt.

Ha a koronavírus-járvány által leginkább érintett tartományban nem enyhül a vírus terjedése, akkor pár napon belül már nem tudnak új beteget felvenni a tiroli kórházakba. Tirol után Felső-Ausztriában a legrosszabb a helyzet, ahol a normál betegágyak 67%-a, és az intenzív ágyak 67,3 százaléka foglalt. Az osztrák kormány péntekig dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedések elrendelése.

Egyes osztrák tartományok kórházainak intenzív ágy telítettsége (százalékban) A Baloldali oszlopban a normál kórházi ágyak, a jobboldali oszlopban az intenzív ágyak telítettsége látható.
Fotó: oe24.at

A sajtó arról ír Ausztriában, hogy szombaton jelentheti be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy az iskolák teljesen átállnak a digitális oktatásra, a bevásárlóközpontokat pedig várhatóan négy hétre bezárják. Ez egyébként komoly gondokat okozhat a kiskereskedőknek, akik az éves árbevételük nagy részét ilyenkor, az adventi időszakban keresik meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kijelentette, hogy Magyarország kórházaiban összesen 4072 intenzív ágy áll a betegek rendelkezésére. Ezzel Európa élvonalába tartozunk. Összehasonlításképpen: Ausztriában valamivel több mint ezer intenzív ágy van összesen.

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és a halottak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10. helyen, a halottak számában a 15. helyen áll az EU-ban – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő.

Fertőzöttek terén továbbra is a 10. legjobb helyen állunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak. 16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország – áll a közlésben.

Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírus miatt meghalt betegek adatainak közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan halottat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. A járvány kezdete óta a mai napig 2784 halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint a halottak mindössze 7%-ánál nem tudni meglévő társbetegségről. A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött halt meg náluk, ennek köszönhetően a halottak adatközlése nagyjából naprakész, a halottak adatai – az adatok visszaellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közölnek sok tavasszal elhunytat.

Magyarország az 1 millió főre jutó halottak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar halottak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Portugáliában is rosszabb a helyzet – összegzi a koronavirus.gov.hu oldal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?