KÜLFÖLD

Magyarországon is gyakorlatozott a hős thaiföldi barlangi mentő

Soknapos előkészület és hibátlan csapatmunka eredménye, hogy épségben kiszabadították a 12 fiút és edzőjüket a Tham Luang barlangrendszerből. A sikerben komoly szerepe volt az amerikai Anmar Mirza barlangi mentőszakértőnek, akit magyar származású, szintén szakértő felesége támogatott.
  • Szerző: Ripost

A %% megtudta: a példaértékű thaiföldi barlangi mentőakcióban részt vevő amerikai Anmar Mirza barlangi mentőszakértőt magyar felmenőkkel büszkélkedő felesége, Jessica Deli támogatta, sőt, a Nemzetközi Barlangi Mentők regionális képviselőjeként dolgozott a mentési akció segítésén.

A feleség, aki tanulmányokat írt már az alacsony oxigénszinten végzett mentési munkákról, Amerikából szaktanácsokkal segítette a mentőcsapatot, adminisztrációs munkát végzett és tájékoztatta a fejleményekről az amerikai sajtót.

– Örömmel nyilatkozom a %%-nak, már csak azért is, mert a feleségem magyar

 

– tudatta kolléganőnkkel Anmar Mirza barlangi mentőszakértő Thaiföldről, a helyszínről, ahol társaival az utómunkálatokat végeznek: leszerelik a légvezetékeket, begyűjtik az oxigénpalackokat és a rengeteg technikai eszközt, ami a mentéshez kellett. A 12 fiút és edzőjüket a Tham Luang barlangrendszerből kiszabadító csapatot erősítő férfi ráadásul újabb meglepő vallomást tett: szíve választottjával jártak már Magyarországon, s nem csak hazánk nevezetességeire voltak kíváncsiak, hanem magyar barlangokban is megfordultak.

Mindketten barlangászok vagyunk, s hobbink a nyílt vízi búvárkodás – árulta el a magánéletét a nyilvánosságtól gondosan óvó mentési szakember, majd a friss élményekről mesélt. – A mostani thaiföldi mentésnél nehezebb feladatot még sosem láttam...

 

S hogy milyen érdekes részletekkel szolgált még a szakember, illetve milyen fura figurák jelentek meg a mentési helyszínen? Kiderül a csütörtöki %% napilapból. Keresd az újságárusoknál!