KÜLFÖLD

Magyarország felé indulhatnak a kitört migránsok

Többen kitörtek a karantén alá helyezett Moria menekülttáborból, sokuk vélhetően a magyar határ felé indul.
  • Szerző: Ripost

Több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett, Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborból, ahol tűz ütött ki. Többen közülük a magyar határ felé vehetik útjukat – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Migránsok a Moria menekülttáborban (Manolis LAGOUTARIS / AFP)

Több tűz is kiütött szerdára virradóra a Leszbosz szigetén található migránstáborban Görögországban, helyi sajtójelentések szerint lakókonténerek gyulladtak ki, ami miatt a hatóságok elrendelték a tábor kiürítését.

Az ERT közszolgálati rádió tudósítása szerint időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból. A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat.

A tűz okairól egyelőre ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigetlakók gyújtogattak, míg más információk szerint a migránsok okozták a tüzet, és aztán akadályozták a tűzoltók munkavégzését.

A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagyszabású erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra.

Az eredetileg 2800 fősre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 migráns él. A létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, miután egyre több migráns megfertőződött a koronavírussal. Az Orvosok Határok Nélkül nevű nem állami szervezet vezetője szerint a Leszbosz szigetén található Mória migránstábor egyes részein 1300 emberre jut egy vízcsap, szappan pedig egyáltalán nincs. A vírus terjedése nagyon súlyos következményekkel járhat. Átlagosan 167 emberre jut egy WC, 240 emberre pedig egy zuhanyzó. De a tábornak van olyan része, ahol 1300 ember használ egy vízcsapot. Florian Westphal, az Orovosok Határok Nélkül nevű NGO egyik vezetője szerint szép, hogy a hatóságok azt állítják, hogy felkészültek a vírus megjelenésére, de a valóságban ez feltehetően nem így van. Az emberek nem tudnak rendszeresen kezet mosni, és a kellő távolságot sem tudják egymástól tartani a túlzsúfoltság miatt.

Bakondi György azt mondta, hogy a menekülttáborban a befogadóképességénél jóval többen tartózkodnak, és a zsúfolt létesítményben a járvány megjelenése miatt a görög hatóság karantént rendelt el. Ez feszültséget okozott, a táborlakók demonstráltak. Több helyen tűz keletkezett, amelyben többen meg is sérültek.

A táborlakók rátámadtak a tűzoltókra, és a rohamrendőrök érkezése ellenére többen kitörtek a táborból, a sziget központi települései felé tartanak – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: idén eddig több mint 22 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon, és a tavalyi adatok többszörösére nőtt az embercsempészek száma. A migránsok a közbiztonsági mellett közegészségügyi veszélyt is jelentenek az európai állampolgárokra – fűzte hozzá.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?