KÜLFÖLD

Magyarország és Trump után: a spanyol VOX párt falat építene Afrika felé!

Nem tudjuk, hogy az "áthatolhatatlan fal" ötletéből lesz-e valami és ha igen, mikor. Az EP kampányban azonban jó reklámfogásnak is megfelel.
  • Szerző: SZM

A VOX párt sikereivel Spanyolország valamelyest jobbra tolódott, de egyelőre még nem teljesen, mert minden jel szerint kisebbségi kormányzásba kezd a Spanyol Szocialista Munkáspárt /PSOE/ és a Podemos az EP-választások után.

A VOX körülbelül 9–12 helyet jelenthet Matteo Salvini új pártszövetségének az EP-ben és egy ütős ígérettel álltak elő.

Ez pedig az, hogy

ha hatalomra kerülnek, akkor egy “áthatolhatatlan falat” építenek Afrika felé Marokkó határán és ennek a falnak a költségeit Marokkóra hárítják.

Hogy ez mennyire reklámfogás vagy sem, nem tudni, mindenesetre a fal és a költségek áthárítása pontosan az a gondolat, amelyet Trump elnök Mexikóval kapcsolatban megfogalmazott.

Mint ismeretes, egy dupla drótkerítés már régóta létezik a Marokkó északi részén lévő spanyol enklávéban (Ceuta és Melilla). Tavaly a
szocialista kormány belügyminisztere pedig azt vetette fel, hogy ezt a kerítést meg kellene szüntetni, hogy az afrikai bevándorlók szabadon jöhessenek, de hála Istennek ebből nem lett semmi.

Különösen azért volt furcsa ez a gondolat, mert a kerítés építését annak idején az EU is finanszírozta (bizony!).

E pillanatban 50 ezer szubszaharai és marokkói vár arra, hogy át tudjon jutni Európába és egyelőre naponta 100-200 fő csónakba is ül a marokkói partok különböző kikötőiben.

Forrás: Voiceofeurope

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?