KÜLFÖLD

Hihetetlen ötlet: így akarják távol tartani a madarakat a repülőtér kifutópályáiról

Hogy mennyire lesz sikeres a különleges madárijesztők alkalmazása, azt speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzik.
  • Szerző: Ripost

Disznókkal próbálják távol tartani a madarakat az amszterdami Schiphol repülőtér kifutópályáiról és a környékről, megelőzendő, hogy azok összeütközzenek a repülőgépekkel – írja az MTI. Az alapötlet szerint ugyanis ahol a disznók megtisztítják a tápláléktól a talajt, ott már nem kutatnak élelem után a vadludak és más madarak. „Jelenlétük elég ahhoz, hogy a ludak ne szálljanak le a pályára” – mondta Josse Haarhuis földműves, aki a repülőtér mellett egy kéthektáros területet gondoz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

„A sertések megeszik a termés maradékát, és miután elmennek, a madarak már nem találnak több élelmet, ezért okuk sincs arra, hogy idejöjjenek” – fogalmazott Haarhuis.

A disznók bevetéséről a holland repülőtér azért is adott ki közleményt, hogy az utasok ne lepődjenek meg, ha meglátják az állatokat a kifutópályák közelében. A cél „az optimális repülési biztonság szavatolása”. A sertések alkalmazása része a számos technikai intézkedést is tartalmazó, madarak elleni védekezési projektnek, melyben hanggenerátorok és lézeres fényszórók is szerepelnek.

Hogy sikeres-e a különleges madárijesztők alkalmazása, azt a repülőtér speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzi.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?