KÜLFÖLD

Macron vagy zseni, vagy őrült

Hétfőn az új francia elnök már ki is nevezte miniszterelnökét - és választásával mindenkit megdöbbentett!
  • Szerző: KF

A balos gondolkodású, centrista Emmanuel Macron ugyanis Le Havre jobboldali polgármesterét, a republikánus Edouard Philippe-t kérte fel a tisztségre.

A döntés azért volt váratlan, mert a modern Franciaország történelmében még nem fordult elő, hogy az elnök bármiféle külső nyomás nélkül az ellenzéke soraiból választott volna miniszterelnököt. A parlamenti választásokat még csak június elején rendezik meg Franciaországban, addig pedig a fiatal elnök politikai ráhatás nélkül választhatott volna.

Nagy kérdés, hogy Macron döntése elhibázott vagy korszakalkotóan nagyszerű. Philippe ugyanis az ország második legfontosabb embereként megkötheti több kérdésben is az elnök kezét. Viszont Macron kampányában azt ígérte, hogy mindent megtesz a politikailag szétszabdalt Franciaország újraegyesítéséért – ez pedig tökéletes nyitány céljai megvalósításához.

Philippe-nek egyébként a britek örülnének legjobban, hiszen közismerten Winston Churchill csodálója, jó kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal, és a szigorú határellenőrzésben, adott esetben a határok lezárásában érdekelt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?