KÜLFÖLD

Lerántotta a leplet Bakondi György, elárulta, meddig tarthat a nagy migrációs nyomás a határokon

Csak hétfőn több mint 700 határsértőt értek tetten Magyarországon.
  • Szerző: Ripost

„Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok, sürgős és egységes álláspontra volna szükség annak érdekében, hogy az európai belső biztonságot garantálni lehessen” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán kedden.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Bakondi György közölte, arra lehet számítani, hogy a nagy hideg beálltáig folyamatosan tapasztalható lesz a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain.
„A migráció jelen pillanatban rendkívül intenzív, az Európába vezető valamennyi útvonalon ez tapasztalható. Egy a 2015-ben tapasztaltnál is bonyolultabb helyzet körvonalazódik” – mondta, rámutatva arra, hogy a „háttérben”, Afganisztánban több millió ember „várakozik”: vagy már az országon belül elmenekült a lakhelyéről, vagy az egyre romló gazdasági, társadalmi és biztonsági viszonyok miatt komolyan tervezi elhagyni az országát.
Bakondi György közölte, már több mint 91 ezer a magyar határon elfogott határsértők és több mint 950 az elfogott embercsempészek száma. A hétfői volt az idei évben a második olyan nap, amikor több mint 700 határsértővel szemben intézkedtek.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 84 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.

A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Szentesi Rendőrkapitányság járőrei a honvédekkel és a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. október 20-án 23 órakor 11 fő, október 21-én 0 óra 30 perckor 17 fő, 1 óra 30 perckor 20 fő, 3 óra 30 perckor szintén 20 fő és 5 óra 40 perckor 16 fő határsértőt tartóztattak fel Apátfalva, Szeged-Gyálarét, Ásotthalom illetve Ruzsa külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szomáliai, pakisztáni, indiai, bangladesi és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Albán embercsempészt fogtak a rendőrök Fejér megyében

A Fejér megyei rendőrök 2021. október 20-án 23 órakor a 7-es számú főúton, Kápolnásnyék belterületén állítottak meg és ellenőriztek egy német honosságú tehergépjárművet, amelyet egy albán férfi vezetett. A járműben 24 férfi és egy nő tartózkodott, akik személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat.

Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon az albán sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

20 illegális migráns Bács-Kiskun megyében

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. október 20-án 20 óra 30 perckor Homorúd közigazgatási területén 20 határsértőt tartóztattak fel, akik afgán állampolgárnak vallották magukat.

A csoport tagjai jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A rendőrök elfogtak egy cseh állampolgárt, aki 28 illegális migránst próbált jogellenesen Magyarország területére szállítani.

A rendőrök a sofőrt 2021. október 20-án 20 óra 15 perckor állították meg Ásotthalom külterületén, amikor egy szlovák honosságú Mercedes Sprinter típusú gépjárművel közlekedett. Az egyenruhások a sofőr mellett a járműben 28 határsértőt találtak. A migránsok közül öt fő afgánnak, míg a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Határsértők Bácsbokod térségében

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. október 20-án 19 óra 35 perckor Bácsbokod közigazgatási területén 19 határsértőt tartóztattak fel, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Az illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?