KÜLFÖLD

Lenint elhamvasztják és elköltöztetik Moszkvából?!

A megkérdezettek 58 százaléka szerint ma már ez lenne a helyes. Nagy vita várható a közvélemény-kutatás nyomán...
  • Szerző: SZM

Az iskolában tanultak miatt az orosz emberek fejében nagyjából ugyanaz a kép él Leninről, "a nép tanítójáról". Moszkvai mauzóleumához, amelyben az újra és újra bebalzsamozott testét tartják, továbbra is sokan elzarándokolnak, és sok házaspár esküvő utáni első útja szintén oda vezet.

Ezzel együtt néha felmerül a kérdés: meddig legyen Lenin teste a jelenlegi helyén? Néhány éve már elterjedt, hogy talán jobb lenne őt szülővárosában újratemetni. Ez a Kaszpi-tengertől északra található Szimbirksz, amelyet később Uljanovszknak neveztek át.

A bolsevik vezető január 22-i születésnapja előtt az Interfax hírügynökség egy új közvélemény-kutatás eredményeit tette közzé.

E szerint 137 orosz városból 1600 embert kérdeztek meg, és 58 százalékuk azt mondta, hogy Lenint el kellene hamvasztani. Voltak, akik hozzátették, hogy a hamvakat a szülővárosában kellene újratemetni, de a többség úgy gondolja, hogy a Lenin mauzóleumnak akkor is meg kellene maradnia, ha a hamvait őrizné.

A megkérdezettek 26 százalékának volt “alternatív” véleménye is. Szerintük Lenint Szentpétervár Volkovo temetőjében kellene újratemetni, ahol sok művész, zenész és politikus mellett a politikus anyja és nővére is nyugszik..

Érdekes, hogy az orosz ortodox egyház amelynek komoly befolyása van a hívőkre, nem ellenzi ezt a vitát, azzal a feltétellel, hogy az országnak előbb meg kell szabadulnia a szovjet és a kommunista örökségétől...

Forrás: RT.com

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?