KÜLFÖLD

Leköpte a fotósokat, maszkot tetetett a vádlottra a bíró

A 26 éves Haidar A. gyűlölettel beszél a német államról, meg akart ölni több bírót és ügyészt is, az őket fényképező újságírókat pedig leköpdöste. A magát palesztin migránsnak valló veszélyes iszlamistát korábban már elítélték, egy másik ügy miatt most azonban ismét bíróság elé kell állnia.
  • Szerző: WM

2016 novemberében elszakadt a cérna Haidar A.-nál, mert egy München közeli menekültszállón a szobatársa gyalázkodóan beszélt az iszlám vallásról. A szíriai migráns ezért fogott egy konyhakést, amit a lakótársa nyakába szúrt, majd megpróbálta azzal lefejezni az áldozatát. A megtámadott férfi csodával határos módon túlélte a kegyetlen késelést. 2017 nyarán ezért az esetért közel 13 évre ítélte az augsburgi bíróság. Az ítélethirdetést akkor azonban csúnya közjáték zavarta meg: előbb a cipőjét dobálta a bírói pulpitus felé, majd köpködni is kezdett arrafelé. A vádlott végül megpróbálta elvenni az egyik őr szolgálati fegyverét, amivel saját bevallása szerint is a bírót és az ügyészt akarta megölni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ennek az ügynek a tárgyalása kezdődött a héten egy másik bajor bíróságon, ahol a veszélyes iszlamistaként számon tartott Haidar A. ismét kitett magáért. Most az őt fényképező fotósokra kezdett köpködni, mire a bírónő elrendelte, hogy az őrök tegyenek rá egy olyan áttetsző maszkot, ami megakadályozza, hogy a továbbiakban le tudjon köpni bárkit is. A bírónő már korábban gondoskodott a saját védelméről, a vádlottak padja és közte egy páncélozott üveg húzódott. Amikor a tárgyalóteremben megkérdezték Haidart, hogy iszlamista-e, a vádlott azt felelte, hogy büszke a vallására. Hozzátette, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre sem lehet egy rossz szava sem, mert amikor a szíriai polgárháború elől menekült, akkor terroristák fogadták be, és jól bántak vele.

Szakértőként hallgatta meg a bíróság azt a pszichológust, aki a börtönben több alkalommal is hosszabb beszélgetést folytatott a migránssal. A szakértő elmondta, hogy a férfi teljesen barátságos és együttműködő volt, az azonban aggodalomra ad okot, hogy milyen gyűlölettel beszél a német államról. A bíróságon is nyíltan vállalta ellenszenvét Haidar A., aki úgy fogalmazott, hogy nem a német társadalommal, hanem a rendőrökkel és a német igazságszolgáltatással van baja. Véleménye szerint ugyanis az iszlám törvénykezés (saría) neki adott volna igazat, amiért megpróbálta lefejezni az iszlám vallást gyalázó szobatársát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?