KÜLFÖLD

Látogatása után megkongatta a vészharangokat a német belügyminiszter

Horst Seehofer a múlt hét végén előbb Ankarába, majd Athénba utazott, hogy felmérje a szíriai menekültáradat komolyságát. A belügyminiszter az EU külső határainak azonnali erősítését követeli, különben szerinte a 2015-ös migrációs válságnál is nagyobb bajba kerül Európa.
  • Szerző: WM

Horst Seehofer német belügyminiszter Angela Merkel kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének segítségét is kéri, hogy nagyobb támogatást kapjanak az Európai Unió külső határait védő országok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Túl sokáig hagytuk őket magukra! Ha most nem cselekszünk időben, akkor a 2015-ös menekültválságnál is súlyosabb áradattal kell szembenéznünk

- jelentette ki a belügyi tárca vezetője a Bild am Sonntag nevű német lapnak. Egy másik nyilatkozatban a miniszter arról is beszélt, hogy a törökökkel való együttműködést erősíteni kell, mivel az ankarai kormány rengeteget tesz azért, hogy a szomszédos Szíriából menekülőknek biztonságot nyújtson, és egyben megakadályozza azt is, hogy több millió bevándorló lepje el kontinensünket.

Augusztusban és szeptemberben a görög hatóságok 18 ezer új migránst regisztráltak. Két hónap alatt annyian jöttek, mint augusztus előtt egész évben. A helyzet pedig mindenhol nagyon feszült. Törökországban közel ötmillió szíriai bevándorló él, akiknek az ellátásához a törökök az EU segítségét kérik. Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette több ízben is, hogy ha nem kapnak elegendő pénzt, akkor megnyitják a kapukat Európa felé, és milliós nagyságrendben érkezhetnek a migránsok ismét.

A görögök pedig már így is túlterheltek, a migránstáborokban rossz körülmények humanitárius katasztrófához vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

És ezeket olvastad már?