KÜLFÖLD

Lángokba borították a görög szigeteket a helyiek a migránsok miatt

Három kelet-görögországi sziget lakói is tiltakozó megmozdulásokat szervezetek az ellen, hogy a kormány új gyűjtőközpontokat alakítson ki az illegális bevándorlók számára.
  • Szerző: WM

Leszbosz, Híosz és Számosz szigetén a demonstráló csoportok blokádokat emeltek azzal a céllal, hogy megakadályozzák az építkezést. Az athéni kormány előzőleg közölte: mindenképpen új központokat fog létesíteni ezeken a szigeteken a már működő, túlzsúfolt migránstáborok terheinek enyhítésére. A szigetek lakói közül sokan attól tartanak, hogy az új központok kialakítása után tovább fog növekedni a migránsok és menedékkérők száma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Manolis Lagoutaris / AFP

Mi nem akarjuk ezt!

– mondta Stephanos Apostolou a megmozdulás szervezője, majd hozzátette, hogy őrzik az építkezésre kijelölt területeket, és amint megkezdenék a munkálatokat, tiltakozásba fognak, amelyhez a környező falvak lakói is csatlakoznak majd. A már meglévő táborokban egyre drámaibb a helyzet, ezekben jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel. A 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az Európai Unió felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

Fotó: Manolis Lagoutaris / AFP


Fotó: MANOLIS LAGOUTARIS / AFP

Közben a német kormány bejelentette, hogy kormány mintegy 32 millió eurót (11 milliárd forint) szán a török parti őrség támogatására, hogy ezáltal kevesebb illegális bevándorló érje el a görög égei-tengeri szigeteket, s ezzel az Európai Unió területét. A német kormány álláspontja szerint minél hamarább támogatást kell nyújtani a török parti őrségnek, különösen a tavasszal javuló időjárási viszonyokra tekintettel, mivel várhatóan ezzel párhuzamosan növekedni fog a migrációs nyomás.

És ezeket olvastad már?