KÜLFÖLD

Lángok, könnygáz, letartóztatások: ez történt ma délután Párizsban

A hivatalos adatok szerint 164 ezren tüntettek, de a valóságban ennél sokkal többen lehettek.
  • Szerző: SZM

Párizs lángokban, százezrek tüntetnek Franciaországban – írta
délután  az Origo, és ebben semmilyen túlzás nem volt.
Napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy a mai szakszervezeti felvonulásra “rátelepednek” a sárga mellényesek és a fekete maszkosok is.

A fekete maszkosok valójában szélsőbalos agresszív, anarchista
fiatalok, akik a harcmodorukról kapták a nevüket. Ezt még 80-as években, Németországban fejlesztették ki, amelynek lényege, hogy
bármely tüntető tömeg közepén egy “fekete blokként” gyülekeznek és vezényszóra törnek ki közülük.

Néhány percig törnek, zúznak, rongálnak,

a kirakatoktól elkezdve mindent, ami a kapitalizmus, a globalizmus és a hatalom jelképe: bankok, üzletláncok, reklámtáblák, majd visszatérnek a tömegbe és abban felszívódnak.

A sárga mellényesek mozgalma soha nem örült nekik, mert azt gondolták, hogy a fekete maszkosokat éppen azért küldték a nyakukra, hogy a károkozásokkal lejárassák őket.

Forrás: Origo

Persze, hogy ma rengetegen voltak az utcákon, és az nem csak a körülbelül 2000 “fekete blokkosnak” köszönhető.

A “nemzeti konzultációt” záró sajtótájékoztatón kiderült, hogy Macron elnök a sárga mellényeseknek egyetlen konkrét kérését sem hajlandó teljesíteni.

A kődobálásokkal, majd könnygázfelhőkkel “tarkított” leghevesebb összecsapások kora délután voltak a Montparnasse sugárúton és az azt körülvevő utcákban. Ott még “csak” 165 embert vettek őrizetbe a rendőrök. Három óra előtt 2-300 sárga mellényes be akart törni a
besanconi rendőrkapitányságra, de ez végül nem sikerül nekik.

Három után Lyonban is elkezdődött a tüntetés, de megmozdulások voltak Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Nantes-ban, Caenban,
Montpellierben, Strasbourgban és másutt is. A Twitteren a rendőrség több képet mutatott azokról a fegyvernek alkalmas tárgyakról, amelyeket már tegnap elkoboztak.

Fél 4-ig már 12 500 főt igazoltattak Párizsban és közülük 148-at letartóztattak. A Belügyminisztérium azt közölte fél 5-kor, hogy országszerte 151 ezren tüntettek, közülük 16 ezren Párizsban. A tapasztalatok szerint az eddigi hivatalos adatok a valóságosnál mindig
legalább 2-3-szor kisebbek voltak... Később, egy sajtójelentés már 40 ezer párizsi tüntetőről és 7400 rendőrről-csendőrről beszélt.

Utcakép Nantesból /forrás:Twitter/

Közben a “fekete blokkosok” megpróbáltak betörni egy bankba, de nem sikerült nekik, több rendőr könnyebben, kettő súlyosan megsérült, de kimentették őket a tömegből. A XII. kerületi rakparton a tüntetők meggyújtottak egy pótkocsit, majd a tűzoltók eloltották a lángokat.

Hét óra után néhány perccel a rendőrség azt közölte, hogy a tüntetők kisebb csoportokban elindultak hazafelé és 164 ezerre korrigálta az országban résztvevő tüntetők számát - írta az Actu17.

Egy hosszú videóba itt lehet belenézni.

Forrás: RTL.fr/Actu17

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?