KÜLFÖLD

Kvótákat akarnak a máltai találkozó összeesküvői

Megállapodott a máltai tanácskozáson Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren – a többségében Soros György pénzelte – álcivil szervezetek által bérelt hajókon csempészett migránsok elosztási mechanizmusáról.
  • Szerző: Ripost

A megállapodás hírét Michael Farrugia máltai belügyminiszter jelentette be. Közölte, hogy egy közös dokumentum született, amelyet egy „átfogóbb” uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren feltartóztatott migránsokra összpontosít.

Dimitrisz Avramopulosz, a régi Európai Bizottság (EB) migrációs ügyekért felelős görög biztosa sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és vegyen részt a – szerinte – szolidaritást igénylő erőfeszítésekben.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (...), amely szerintem Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodás kapcsán. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni.

A bajor politikus szerint a máltai megállapodás értelmében a tengeren felvett migránsokat – kivéve a biztonsági kockázatot jelentő személyeket – a partra szállásuktól számított négy héten belül szétosztanák. Azt követően a befogadó állam lenne felelős a migránsokért, illetve a menedékre nem jogosult migránsok hazaszállításáért.

Az APA osztrák hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a megállapodás nemcsak a menekültstátusra jogosultnak tűnők szétosztásáról rendelkezik, hanem a gazdasági bevándorlókat sem zárja ki, akik az észak-afrikai partokról érkező migránsok jelentős részét teszik ki.

És ezeket olvastad már?