KÜLFÖLD

Különös fotó kering a neten, nagyot változott a világ fél év alatt!

Öt politikus szerepel a képen - közülük csak egy folytatja. Talán.
  • Szerző: KF

Egyetlen fotóból kiderül, hogy fél év alatt mennyit változott a világ politikai hangulata. A fotó áprilisban készült Hannoverben, és öt nagyhatalom vezetője látható rajta: az olasz miniszterelnök Matteo Renzi, az amerikai elnök Barack Obama, a brit miniszterelnök David Cameron, a francia elnök Francois Hollande és a német kancellár Angela Merkel. Közülük egy azóta már elvesztette pozícióját, három pedig rövidesen távozik az országa éléről. És Merkel pozíciója sem biztos.

 

Renzi hétfőn nyújtotta be lemondását, miután az alkotmányos reformokról tartott népszavazáson súlyos vereséget szenvedett. Az olasz politikus ugyanis korábban azt ígérte, hogy amennyiben a referendumon a nemek győznek, lemond – és nagy meglepetésre a nemek győztek. Amint a kormány elfogadja a költségvetési tervezetet, Renzi miniszterelnöksége véget ér.

Hasonló helyzetben kergette magát korábban Cameron is: a Brexit-referendumon mindenki arra számított, hogy ha szűkösen is, de a bennmaradás mellett voksolnak a britek. Végül azonban az EU-ból való kilépés mellett kampányoló pártok győztek, Cameron pedig lemondott. Helyét Theresa May vette át.

Hollande a múlt héten jelentette be, hogy nem indul újra áprilisban a francia elnökválasztáson – ilyen az Ötödik Francia Köztársaság fennállása óta nem történt.

A fotó készítésekor még csak egyetlen egy személy esetében volt biztos, hogy ő már jövő áprilisban nem pózolhat elnökként: Barack Obama második ciklusát is kitöltötte az Amerikai Egyesült Államok élén. Bár ekkor még mindenki azt hitte, hogy a demokrata elnököt egykori külügyminisztere, Hillary Clinton fogja váltani az ország élén, végül nagy meglepetést okozva a republikánus Donald Trump nyerte a választásokat. Obama egyébként támogatta Cameron azon törekvéseit, hogy az Egyesült Királyságot az EU-ban tartsa, mint ahogy Renzi alkotmányos reformkísérleteit is.

Az öt vezetőből már csak Merkel pozíciója tűnik relatíve biztosnak – 2017-ben újra indul a választásokon. Igaz, ezúttal nem lesz könnyű nyernie, mivel migrációs politikájának köszönhetően nagyot esett a népszerűsége...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?