KÜLFÖLD

Mitológiára fogékonyak! Különleges síremlék nyílik meg Rómában

Alighogy felfedezték, máris izgalmas bejelentés született Romulus feltételezett síremléke kapcsán: két éven belül látogathatóvá szeretnék tenni a szentélyt.
  • Szerző: Ripost

Alig két éven belül szeretnék megnyitni az érdeklődők előtt azt az Kr. e. VI. századból való földalatti szentélyt, amely az ókori Róma első királyának, Romulusnak lehet a síremléke – jelentette be pénteken Alfonsina Russo, a római Colosseum Régészeti Park igazgatója.

Róma, Forum Romanum (Fotó: Pixabay)

A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot alig pár napja találták meg egy föld alatti teremben a Forum Romanum területén. A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll.
„A felfedezés új fényt vet Róma történelmére” – fogalmazott a Colosseum Régészeti Park igazgatója. Igaz, a szakemberek szerint nem temetkezési helyről, csupán egy szimbolikus sírról van szó, mivel a hagyomány szerint Romulus eltűnt egy viharban vagy a szenátorok megölték és darabokra szabdalták.
A római mitológia szerint az örök várost Romulus és Remus, Mars hadisten és Rhea Silvia papnő ikergyermekei alapították. Romulus magának akarta a hatalmat, ezért megölte Remust, és ő lett Róma első királya.

És ezeket olvastad már?