KÜLFÖLD

Különleges programja volt ma II. Erzsébet királynőnek, ezt mondta a százéves katonának

Az angol királynő apja kardjával soron kívül ütötte lovaggá Sir Tom Moore-t, a brit hadsereg százéves veteránját, aki csaknem 33 millió fontot gyűjtött a járvány elleni küzdelem segítésére.
  • Szerző:

A Captain Tom néven világszerte ismertté vált veterán – aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le – azt vállalta a karantén alatt, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának kertjét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A veterán azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze a századik születésnapjáig.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font – 12,8 milliárd forint -, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

A több mint másfél millió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Tom Moore naponta tíz kört tett meg kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala május végén közölte, hogy a kormányfő egyedi intézkedéssel lovagi rangra terjesztette fel a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt, az indítványt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

A 94 esztendős uralkodó péntek délután a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia, a windsori kastély parkjában hagyományos ceremónia keretében emelte lovagi rangra Tom Moore-t, akit a brit hadsereg vezérkari főnöke a minap tiszteletbeli ezredessé léptetett elő.

II. Erzsébet királynő néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király díszkardjával ütötte lovaggá a veterán harcost, aki ezentúl a Sir Tom megszólításra tarthat igényt. Az uralkodó köszönetet mondott Sir Tom Moore-nak a rendkívül sikeres pénzgyűjtő akcióért és körülbelül öt percig beszélgetett vele és családjával.

A lovagi cím odaítélésének soron kívüli bejelentése és átadása szinte példátlan az udvari protokollban. A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén és újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?