KÜLFÖLD

Kritikus nyár jön a Földközi-tengeren

A múlt héten 900-nál is több migránst mentett ki a Földközi-tengerből a líbiai parti őrség, egyértelmûen megindult a nyári nagy hullám.
  • Szerző: KF

Minden eddiginél több migráns akar Európába jutni – minden eddiginél rosszabb minőségű csónakokon. Az őrség öt felfújható csónak és egy fabárka bajba jutottjain segített, köztük 25 gyereken és 7 terhes nőn. Mint mondják, az egyik gumicsónak lyukas volt, a fahajónak pedig nem volt motorja.

 

Az embercsempészek már nem is próbálkoznak azzal, hogy biztonságos hajókat kerítsenek, hiszen tudják, hogy a migránsokat úgyis kimentik a vízből. Ha meg nem, nekik az is mindegy: a pénzüket már megkapták, és még mindig milliók állnak sorban az átjutásban reménykedve.

Az ENSZ adatai szerint csak a múlt héten legalább 50 migráns fulladt a tengerbe, míg a különböző parti őrségek és civil szervezetek hajói 2500 embert mentettek ki.

Eközben a Líbiában várakozó migránsokat a bűnbandák tagjai kínozzák, és sokakat csak váltságdíj fejében hajlandóak továbbengedni. Bár egyre több nemzetközi szervezet ítéli el az embercsempészeket, amiért embertelenül bánnak a migránsokkal, érdemi változás nem történik – viszont egyre többen kísérleteznek az Európába jutással. 2017 nyara a jóslatok szerint minden eddigi rekordot megdönt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?