KÜLFÖLD

Közel száz migráns egy luxusjachton akart Görögországba jutni, a hajó elsüllyedt

A görög parti őrség gyors és precíz mentőakciójának köszönhetően senki sem vesztette életét a tragédiában.

96 illegális migránssal a fedélzetén elsüllyedt egy luxusjacht szerda éjjel az Égei-tenger keleti medencéjében, a görögországi Rodosz szigete és a török szárazföld között félúton – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A Sea Power nevű jacht Törökországból indult és vélhetően a görög szárazföldig szeretett volna eljutni. Egyelőre ismeretlen okok miatt azonban az indulás után nem sokkal az oldalára borult és elsüllyedt. Egyes görög hírportálok szerint a fedélzeten összezsúfolt közel 100 illegális migráns miatt a hajó túlterhelt volt, és ez okozhatta a vesztét.

A görög parti őrség több mentőhajóval és helikopterekkel érkezett a bajbajutottak megsegítésére, miután a kapitány vészjelzést adott le. A tragédiában szerencsére senki sem vesztette az életét, holott a bevándorlók többségén nem volt mentőmellény.

A kimentett illegális migránsok közül 72-őt Rodosz, 5-öt Kárpáthosz szigetére, 19-et pedig egy ismeretlen helyre szállítottak. Mindannyiukat tesztelik koronavírusra, de eredményektől függetlenül kéthetes karanténba kerülnek erre a célra kijelölt szállodákban. Három embert embercsempészet vádjával vettek őrizetbe a görög hatóságok.

„A görög parti őrségnek ez volt minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb mentési akciója” – fogalmazott a sajtónak a parti őrség szóvivője, aki azt is elmondta, hogy a török kollégáik nemhogy nem segítették, inkább akadályozták őket a munkában.

A görög és török parti őrség között ugyanis lényegében megszűnt a kommunikáció és az együttműködés, miután katonai feszültségek alakultak ki az elmúlt hetekben a két NATO-tagország közt. A vita egy Ciprus és Kréta között, a tengerfenéken található gázmező miatt robbant ki, melyet Törökország szeretne kitermelni, de Egyiptom és Görögország szerint ehhez Ankarának nincsen joga.

A térségben szerdán közös hadgyakorlatba kezdett Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország. Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztette Athént, hogy ne tegye próbára Ankara türelmét, sem pedig bátorságát.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?