KÜLFÖLD

Közel ötmillió engedély nélküli bevándorló él az Európai Unióban

A Pew nevű amerikai cég felmérése szerint akár ötmillió engedéllyel nem rendelkező bevándorló élhet az Európai Unió területén. Az illegálisan EU-ban élők 70 százaléka négy országban található.
  • Szerző: WM

Az Európai Unió teljes lakosságának egy százalékát engedély nélküli bevándorlók teszik ki. A Pew nevű amerikai kutatócég frissen közzétett jelentésében azt állítja, hogy 2017-ben 3,9 – 4,8 millió között lehetett az EU-ban engedély nélkül tartózkodó bevándorlók száma. A Pew az uniós tagállamok hatóságaitól gyűjtött be adatokat, amelyek természetesen csak becslések, egészen pontosan ugyanis nem lehet megmondani, hogy hányan élnek illegálisan egy országban, sokakról ugyanis még a hatóságok sem tudnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az amerikai cég azt azonban egészen pontosan meg tudta saccolni, hogy a több millió illegális bevándorló 70 százaléka négy ország között oszlik meg. E szerint a nagy többség Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában él. Összevetésképpen érdemes megjegyezni, hogy a kutatók 2014-es jelentésükben maximum 3,7 millió engedély nélküli migránsról beszéltek. Ebbe a csoportba egyébként azokat az embereket sorolják, akiknek a menedékkérelmét még nem bírálták el, vagy elutasították, de még nem hagyta el az országot. Szintén idetartoznak azok a külföldiek, akiknek a vízuma már lejárt, de továbbra is az adott országban élnek.

Az illegális bevándorlók legnagyobb csoportját (32 százalékkal) az Európából, de nem az Európai Unióból származó emberek teszik ki. Őket követik szorosan (30 százalék) a Közel-Keletről és az Észak-Afrikából érkezők.

És ezeket olvastad már?