KÜLFÖLD

Korrupciós botrányba keveredett Joe Biden, hatalmasat kaszált az elnök családja a járványkezelésen

Az amerikai elnök korábban többször kijelentette, hogy a rokonait semmilyen formában sem fogja bevonni a kormányzati döntéshozatalba. Ennek az állításnak most a szöges ellentéte derült ki.

A Joe Biden vezette új amerikai kormányzat több olyan egészségügyi magánvállalattal kötött szerződést a koronavírus-járvány kezelésére hivatkozva, melyeket az elnök veje által vezetett kockázati tőkebefektető társaság dollármilliókkal támogatott meg.

A korrupciógyanús ügyet megszellőztető balliberális ABC News szerint a szóban forgó szerződések komoly „etikai kérdéseket” vetnek föl, a „lehetséges jogi következményekről” nem is beszélve.

A novemberi elnökválasztás után az amerikai sajtó többször is beszámolt arról, hogy dr. Howard Kerin, Joe Biden lányának, Ashley Bidennek a férje – nem hivatalos pozícióban – aktívan részt vett a leendő elnök járvány elleni stratégiájának kidolgozásában, illetve ő fogalmazta meg Biden pandémiára vonatkozó napi sajtótájékoztatójának irányelveit és szövegét.

Ez önmagában persze nem bűn, csakhogy a fül-orr-gégész végzettségű Howard Krein emellett vezető szerepet tölt be a StartUp Health nevű, egészségügyi vállalkozásokat támogató, kockázati tőkebefektetési társaságnál, ami véletlenül pont olyan cégeket pumpált tele pénzzel, melyek valamilyen formában részt vesznek a Biden-adminisztráció járvány elleni programjában.

Az egyik ilyen vállalat a Yosi Health, ami azt a koronavírus ellen beoltott személyek regisztrációját biztosító szoftvert fejlesztette ki, melyet a kormányzat is használ. A cég vezérigazgatója, Hari Prasad azt mondta az ABC Newsnak, hogy terméküket azután mutatta be a StartUp Health állami tisztségviselőnek, hogy Joe Biden megnyerte az elnökválasztást.

A StartUp Health programmal az a célunk, hogy kiaknázzuk kapcsolataikat és az állami, illetve szövetségi ügynökségekkel való együttműködést” – magyarázta Prasad, aki ezzel lényegében beismerte, hogy a Biden veje intézte el nekik a zsíros kormányzati megbízást.

A StartUP Health által szintén támogatott, viselhető pulzusmérőket gyártó Oxitone nevű vállalat vezérigazgatója, Leon Eisen úgy fogalmazott az ABC-nek, hogy Howard Krein kapcsolatai segíthették a Yosi Healthet abban, hogy kormányzati megbízást kapjon.

Dr. Howard Kerin és testvére, Steven Kerin még 2011-ben alapította az Startup Health kockázati tőkebefektető társaságot. A cég indulásától kezdve Biden veje lényegében egy személyben felügyeli a támogatni kívánt vállalkozások fele irányuló befektetéseket, beleértve a mostaniakat is, melyek szerződések megkötésére törekszenek a Biden vezette kabinettel. Az ABC számításai szerint Howard eddig közel 2 milliárd dollár értékű befektetés sorsáról döntött a Startup Health indulása óta.

A történet pikantériája, hogy Joe Biden már Barack Obama alelnökeként is aktívan támogatta veje milliárdos üzletét. A 78 éves demokrata politikus 2011-ben meghívta Howardot a Fehér Házba, majd többször is személyesen vett részt a vállalat által szervezett rendezvényeken. A 2018-as, San Franciscoban megrendezett StartUp Health Festivalt például Biden nyitotta meg egy beszéddel, melyben az egyik legkiválóbb férfinak nevezte vejét, akit az életében valaha is ismert.

Joe Biden amerikai elnök és veje, Howard Krein a StartUp Health egyik konferenciáján.

Az ABC úgy fogalmazott, hogy az esetleges „összeférhetetlenség kockázata óriási”, mivel Howard Kerin közvetlenül adhatott tanácsot Bidennek a kormányzati szerződések megkötésére olyan társaságokkal, melyekbe az ő cége befektetett. Emellett ráadásul arról is meggyőzhette az elnököt, hogy folytasson olyan politikát, ami előnyös ezeknek a vállalatoknak.

A hírcsatorna egyik munkatársa egyébként kérdéseket tett fel a korrupciógyanús üggyel kapcsolatban a Fehér Ház szóvivőjének, Jen Psakinak, aki annyival söpörte le a dolgot az asztalról, hogy „Biden a legmagasabb etikai normákat állította fel annak érdekében, hogy a kormányzati tisztségviselők rokonai ne kerülhessenek a kormányzati politika közelébe”. Emellett kijelentette, hogy „ennek az ellenkezőjére vonatkozó minden állítás egyértelműen valótlan.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?