KÜLFÖLD

Így jutottak haza a Fülöp-szigeteken bajba jutott magyar lányok

Nagyon hálásak a magyar külügynek, leginkább pedig Rátkai Balázs fülöp-szigeteki konzulnak azok a magyar lányok, akik kint rekedtek Coron szigetén.
  • Szerző: Buster

A március 16-án számolt be először arról, hogy magyarok rekedtek a Fülöp-szigeteken. Lapunknak nyilatkozott is az egyik lány, Kiss Eszter, aki a barátnőjével rekedt a festői kis szigeten, Coronon. A fiatal lány azóta már Budapesten van szerencsére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

„Volt egy pont, amikor feladtuk a reményt, hogy a világjárvány vége előtt haza tudunk jönni, hiszen a Fülöp-szigeteken teljesen kaotikussá vált a helyzet”

– mesélte Eszter, immár itthon a -nak.

„Már arra is felkészültünk lélekben, hogy ott kell kivárnunk a járvány végét, ami nagyon nehéz lett volna, hiszen a szállodák is bezártak. Két napot adtak arra, hogy minden külföldi elhagyja az országot, de ez lehetetlen volt, teljesen megszűnt a belföldi közlekedés és lezárták Manilát is” – folytatta a fiatal lány.

Coron apró reptere
Fotó: Kiss Eszter

Később meghosszabbították a határidőt, aztán ezt visszavonták, senki nem adott tájékoztatást az ott rekedt külföldieknek. Eszterék Coron repülőterén várták, hogy feljussanak egy helyi járatra. Ez végül egy ügyes trükkel sikerült is.

„Amikor megkezdték a beszállást a második járatra, fogtam a barátnőm kezét, és határozottan elindultam, amikor egy katona kérte a beszállókártyánkat, azt mondtam neki, hogy most mondták be a nevünket, és már el is mentünk mellette”

– árulta el Eszter, aki így jutott el a barátnőjével együtt a Fülöp-szigetek második legnagyobb repülőterére, de ott a korábbinál is nagyobb káosz várta őket. Végül a magyar konzul járt közben az érdekükben.

Cebu repterén várakozó turisták
Fotó: Kiss Eszter

„Percenként törölték a különböző járatokat, két napig ültünk ott. Végül indított mentesítő járatot Manilába a helyi légitársaság, de arra meg csak az szállhatott fel, akinek onnan volt jegye másnapra. A miénk viszont jóval későbbre szólt. A magyar konzul azonban elintézte, hogy átfoglalják a jegyünket 19-ére. Ha Rátkai Balázs nem segített volna, nem jutunk haza! Most már a budapesti lakásomban vagyok, ahonnan két hétig biztosan nem mozdulok ki. Hálás vagyok a segítségért, látszik, hogy a világon sehol nem hagyják bajban a magyarokat”

– összegzett Eszter, aki egy darabig most nem tervez utazást.

Csak az első osztályra vehettek jegyet a manilai járatra
Fotó: Kiss Eszter

Csúnyán átverték őket a belföldi járaton

A veszélyhelyzet kapzsi vámszedői most a világ minden pontján megpróbálnak haszonra szert tenni. Kiss Eszter a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogyan károsítják meg az utasokat egyes légitársaságok, kihasználva, hogy bármire hajlandók, csak felférjenek egy-egy járatra.

„Amikor Cebuból Manilába repültünk, közölték velünk, hogy csak az első osztályra van hely” – mesélte a lány a -nak. „Ráadásul az sem érdekelte őket, hogy egy későbbi időpontra szóló jegyünket akartuk csak átfoglalni. A járatot törölték, mi pedig vehettünk új jegyeket az első osztályra. Amikor felszálltunk, kiderült, hogy lehúztak minket, hiszen bőven volt szabad hely a turista osztályon. Még csak tele sem volt a gép”– mesélte Eszter.

Minden magyart igyekeznek hazahozni

A koronavírus-járvány sok magyart ért külföldön. Vannak, akik nem is szeretnének hazajönni, hiszen életvitelszerűen laknak külföldön vagy tartósan ott dolgoznak. Aki azonban szeretne hazajutni, annak minden lehetséges segítséget megadnak a külképviseletek.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan dolgozik azon, hogy a külföldön rekedt magyarokat hazahozza”

– nyilatkozta lapunknak a külügyi szóvivő.

„Külképviseleteink minden lehetséges segítséget megadnak a hozzájuk forduló állampolgárainknak. Ennek eredményeképpen az elmúlt 3 nap során több mint 2600 magyart sikerült hazahoznunk”

– írta megkeresésünkre a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?