KÜLFÖLD

Koronavírus: tovább nőtt az olaszországi fertőzöttek száma

Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.
  • Szerző: Ripost

Lombardiában legalább 32, a szomszédos Veneto tartományban pedig 7 fertőzöttet tartanak nyilván a Rómában kezelt három első eset mellett – jelentette a Sky Italia televízió.

A 78 éves venetói nyugdíjas és a lombardiai 75 éves nő halálát szombat reggel közölték. Mindketten bizonyítottan fertőzöttek voltak, és mintegy tíz napja kezelték őket más panaszokkal kórházban.

Ezzel Olaszország lett a járvány által legsúlyosabban érintett ország Európában. A hirtelen fertőzések miatt az olasz hatóságok drasztikus intézkedéseket hoztak: bezárták mintegy tíz észak-olasz település közintézményeit. Lombardiában mintegy 250 embert – közöttük 70 orvost és ápolót – helyeztek karanténba a tesztek elvégzése idejére. Cremában vasárnap elmarad a hagyományos karneváli felvonulás.

Giulio Gallera, Lombardia népjólétügyi tanácsosa szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a vizsgált személyek 13 százalékánál igazolódott be a koronavírus gyanúja, így a „fertőzőképesség nyilvánvaló”. A vírus igen virulens, de az emberek felénél a betegség lefolyása a megszokott – tette hozzá.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója a Rainews24 televíziónak hangsúlyozta: a nagy kérdés annak felderítése, hogyan fertőződhettek meg a tartományban a páciensek, mert „nem voltak semmilyen kapcsolatban” kínaiakkal vagy Kínából hazatérőkkel.

És ezeket olvastad már?