Létrehozva: 2020.11.14.

Koronavírus: Olaszországban 6 év börtönt is kaphatnak a karanténszegők

Hosszú időre rács mögé kerülhet Olaszországban az a személy, aki igazolt koronavírus-fertőzött, mégis elhagyja az otthonát.

Az olasz egészségügyi hatóságok november 6-tól különböző színű térségekre osztják fel az ország tartományait a koronavírus-járvány súlyosságától függően. Vörös, vagyis a legmagasabb szintű járványügyi készültséget eddig Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, Alto Adige, Calabria tartományban, valamint Bolzano térségében rendelték el.

Ezeken a területeken csak és kizárólag élelmiszer és más létszükségleti cikkek vásárlása, illetve munkavégzés céljából hagyhatják el az otthonaikat az emberek. Akik pedig megszegik a szigorú karanténintézkedéseket, azok a súlyos pénzbírság mellett már a börtönbüntetést is kockáztatják – írja az Il Giornala konzervatív olasz napilap internetes kiadása.

A hatályos szabályok szerint akár 6 év börtönbüntetéssel is sújtható az vörös zónában élő személy, aki igazolt koronavírus-fertőzött, meglátogatja a rokonait/barátit, minderről pedig hazudik a hatóságoknak. Három hónaptól 18 hónapig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni azoknak, akik nyomos indok nélkül hagyják el a lakhelyüket. Ezen személyeket ráadásul a szabadságvesztés mellett 500 és 5000 euró közötti pénzbüntetéssel is sújtani lehet.

Narancssárga, vagyis közepes szintű járványügyi készültséget eddig Liguria, Abruzzo, Umbria, Toszkána, Basilicata, Puglia, Szicília tartományokban rendeltek el. Sárga plusz besorolást kapott Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna. Az ország többi része sárgának számít. Zöld terület jelenleg nincs, mivel egyik régió sem mentes a járványtól.

Olaszországban egyébként legutóbb április elején haltak meg annyian koronavírus-fertőzés következtében, mint az elmúlt napokban. Az egészségügyi hatóságok 37 977 új fertőzöttet regisztráltak Olaszországban szerdán. A járványban az utóbbi 24 órában 636-an vesztették életüket, ami a legmagasabb szám április 14. óta, amikor 603-an hunytak el 24 óra leforgása alatt.

Olaszországban eddig összességében 42 953-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben.

A járványban az utóbbi 24 órában 623-an vesztették életüket, ami a legmagasabb szám április 6. óta, amikor 636-an hunytak el egy nap leforgása alatt. Összességében a vírus miatt 42 953-an haltak meg Olaszországban.

A kórházban ápolt betegek száma viszont még a járvány első hullámában sem volt ilyen magas, jelenleg 29 444 ember szorul ilyen ellátásra.

A pandémia kezdete óta 1 028 424-en fertőződtek meg Olaszországban, jelenleg a pozitivitási ráta 15 százalékos. A Corriere szerint eddig 372 113-an gyógyultak meg a betegségből.

A kiemelten járványveszélyes tartományok száma nyolcra emelkedett, miután Campania és Toszkána régiót is a vörös színű fokozatba sorolták. A korlátozások vasárnaptól lépnek életbe. Jelenleg ebbe a veszélyességi kategóriába tartozik Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano és térsége, valamint Calabria.

Campania és Toszkána eddig sárga, vagyis kevéssé veszélyes térségnek számított. A vörös zónába való átlépés azt jelenti, hogy a tartományok külső határát lezárják, és a régió városai között is csak munkavégzés, iskolába járás vagy más nyomós indok miatt lehet közlekedni. Az éjszakai kijárási tilalom mellett napközben is csak engedéllyel lehet utcára menni, leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet is.

Közepesen veszélyes, narancssárga fokozatot kapott Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia és Marche tartomány. Ide tartozik már Abruzzo, Basilicata, Liguria, Umbria, Puglia és Szicília is. A narancssárga térségekbe is csak engedéllyel lehet belépni.

Kevésbé veszélyes, sárga színű térség maradt Lazio, Veneto, Molise, Trentino és Szardínia.

Egy nap alatt 40 902 új beteget szűrték a 24 órával korábbi majdnem 38 ezer után. Február óta ez a legmagasabb napi esetszám.

Több mint 255 ezer tesztelést végeztek, húszezerrel többet mint egy nappal korábban. Kórházban mintegy 31 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3230-an vannak. Az aktív betegek száma megközelítette a 700 ezret. Egy nap alatt 550 beteg halt meg, a korábbi 636 után. A halottak száma 44 139-re emelkedett.

A sárga övezetbe tartozó Rómában a hétvégén lezárják a belváros sétálóutcáit, ahol előző szombat-vasárnap, a bezárt üzletek ellenére, hatalmas tömeg hömpölygött. A városközpont metrómegállóit is lezárják, és egyes utcákba csak korlátozott számban engednek be sétálókat.

Rómában a Pantheon előtti téren ismét a vendéglátósok tartottak kormányellenes demonstrációt, köztük voltak azok az étterem tulajdonosok, akik Firenzéből gyalog tették meg az utat a fővárosig a korlátozásokkal szembeni tiltakozásuk jeleként.

Nápolyban a piacokon dolgozók tüntettek a városközpontban „a gazdagok megadóztatását” szorgalmazva. Az egymilliós dél-olasz városban tábori járványkórházak felállításán dolgoznak, és aneszteziológusokat keresnek akár külföldről is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

A húsvéti szent három nap: ebben a felfokozott állapotban jó lesz elcsendesedni

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Magyar Péter akciózásai bepörgették a mém-gyárakat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Hozd vissza ezt a finom hagyományt a húsvéti asztalra!

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre