KÜLFÖLD

Drámai csata: az élet és a halál egyszerre küzd Európában – Képek

Egy kontinens, két világ. Míg Olaszország most ébredezik a koronavírus kómájából és kinyitja az éttermeit, addig Portugália a Covid poklává kezd válni.
  • Szerző: WM

Olaszország

Buon appetito!” – vagyis jó étvágyat. Hosszú hónapok után ismét ezt kiáltják az olasz pincérek a frissen újranyitott éttermek teraszain. Szerdán 13 ezer új megbetegedést jelentettek az olasz hatóságok, három héttel ezelőtt ez a szám még 18 ezer volt. A római kormány ennek fényében úgy döntött, hogy újranyitják az éttermeiket, kávézóikat és múzeumaikat. A Milánóban napokban készült képekből jól érezhető, hogy visszatért az utcákra a dolce vita életérzés.

Az olasz kormány úgy döntött, hogy megnyithatnak az éttermek Milánóban is.
Fotó: Northfoto

Az olasz dolce vita (édes élet) érzés kezd visszatérni az utcákra
Fotó: Northfoto

Portugália

Az olasz helyzettel szemben Portugáliában az élet egy sokkal szomorúbb arcát mutatja. Barreiroban például annyira tele vannak a halottasház a koronavírus-járvány miatt, hogy az elhunytakat egy parkoló hűtőkonténerében raktározzák. A helyi beszámoló szerint 15 perc alatt legalább három halottaskocsi haladt el a helyszínen, amelyek a koporsókat hozzák-viszik. A krematóriumok túlterheltsége is tragikus.

Az olaszokkal szemben Portugáliában sokkal lehangolóbb a helyzet.
Fotó: AFP

A megszokott két nap helyett az elhunytak hozzátartózóinak tíz napot kell várniuk amíg végső nyugalomra tudják őket helyezni.

A koronavírus kitörése óta most a legrosszabb a helyzet Portugáliában.
Fotó: AFP

A lisszaboni Santa-Maria kórházban dolgozók elérték a kapacitásuk határát. Az intenzív osztály annyira tele van, hogy sokaknak tíz órát kell várniuk a mentőautókban amíg szabad ágyat tudnak nekik biztosítani. A hivatalos adatok szerint az intenzív ágyak átlagosan 94 százalékosan foglaltak, ilyen kihívással emberemlékezet óta nem kellett szembenéznie a portugál egészségügynek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?