KÜLFÖLD

Koronavírus: Olaszország lakosainak egynegyede karanténban, ez történt ma

Olaszország lakóinak egynegyede karanténban van – emelték ki a hírügynökségi jelentések az után, hogy vasárnap az olasz kormány vesztegzár alá helyezte a tízmillió lakosú Lombardia tartományt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 101 országban jelent meg az új koronavírus.
  • Szerző: Ripost

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

Az országban szombaton 366-ra emelkedett az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, a fertőzöttek száma 7142-re nőtt az előző napi 5883 esetről.

A Giuseppe Conte miniszterelnök által aláírt rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja.

A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra. Az úgynevezett „vörös zónákra” vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt kapuk mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább egyméteres távolságot tart a vendégektől.

A dél-olaszországi Puglia tartomány elnöke azonnali megállásra szólította fel azokat, akik az északi tartományokban elrendelt szigorú óvintézkedések bejelentését követően elindultak Olaszország déli térségeibe vasárnap. Az északon elrendelt mozgáskorlátozás ellenőrizhetetlen helyzetet teremtett az egész országban. A felhíváshoz többek közt a dél-olaszországi Campania, Basilicata, Szicília, Szardínia kormányzója is csatlakozott az északi városokban tanuló, dolgozó déliek „hazazarándoklásának” megállítására. Bejelentették, hogy az északi „vörös zónákból” délre érkezőknek két hétig karanténban kell maradniuk. Lombardia tartomány munkaerőpiacán több mint negyven százalékban dél-olaszok dolgoznak. A tartomány elnöke, az önkéntes karanténba vonult Attilio Fontana kijelentette, „nincs háborús helyzet, nem kell ellátási hiánytól tartani, és mindenki nyugodtan utazhat és munkába járhat”.

Fotó: Shutterstock

A hatóságok továbbra sem közölték, mikor és ki zárja le ténylegesen az érintett térségeket. A korábbi óvintézkedések ellenére tele volt vásárlókkal Milánó központja, vendégek sokasága ült Padova presszóteraszain és az északi sípályák is teljes üzemben dolgoztak.

„Az olaszok egy része eddig nem vette komolyan a helyzetet, miközben a kórházak megteltek” – mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta Ferenc pápa, aki a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy „bezárva érzi magát... és ez nagyon furcsa számára”.

A koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket Németországban – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere egy vasárnapi nyilatkozatában. Jens Spahn kiemelte: „nyomatékosan bátorítja” a döntéshozókat, hogy egyelőre ne engedjék az ilyen rendezvények megtartását. Aláhúzta, hogy a rendezvények lemondása komoly következményekkel jár, de az egészség a gazdasági, pénzügyi érdekeknél előbbre való.

Mint mondta, eddig nem történt elég erőfeszítés a vírus terjedésének feltartóztatására, ezen pedig „a dinamikusan változó helyzet miatt gyorsan változtatni kell”. Az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma meghaladta a 800-at az országban.

Erősen emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában, vasárnap reggelig 104 embernél diagnosztizálták a vírust – közölte az osztrák egészségügyi tárca. A legtöbb, 36 fertőzött Alsó-Ausztriában és 32 Bécsben van.

Belgiumban újabb 31 megbetegedést azonosítottak, így kereken 200-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban – olvasható a belga közegészségügyi hivatal vasárnapi közleményében.

Fotó: shutterstock

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) lemondta a március 10-ére, a székely szabadság napjára meghirdetett idei marosvásárhelyi megemlékezést és autonómia-tüntetést – jelentette be Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Bulgáriában is megjelent az új koronavírus, bolgár egészségügyi illetékesek vasárnap négy fertőzöttről adtak hírt.

Meghaladta a hétezret az új koronavírus fertőzöttek száma Dél-Koreában, ahol 179 újabb megbetegedésről adtak hírt a hatóságok. A koreai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint szombaton még 367 újabb megbetegedést diagnosztizáltak, ami azt mutatja, hogy lassult a betegség terjedése.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?