KÜLFÖLD

Koronavírus: minden korlátozást feloldottak egy különleges helyen Európában!

A 90 ezer embernek otthont adó Man-szigeten már maszkot sem kötelező viselni.

Az Észak-Írország és Anglia között félúton, az Ír-tenger közepén található Man-szigeten feloldották az összes koronavírus terjedését lassító korlátozóintézkedést hétfőn.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vendéglátóhelyek, az oktatási- és kulturális intézmények kinyithattak, a maszkviselési kötelezettséget eltörölték és a szociális távolságtartásra vonatkozó rendeletet is felfüggesztették – írja a Daily Mail internetes kiadása.

A mindegy 90 ezer embernek otthont adó Man-sziget nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik. Az Európai Unió területének nem része, de vámterületének igen. A Budapestnél csak kicsivel nagyobb szigetnek saját kormánya van, a helyi ügyekről kizárólagosan ez a testület dönt.

„Csaknem egy hónapos lezárás után eljött az a pillanat, amelyre mindannyian vártunk. Ez a megkönnyebbülés és az ünneplés pillanata, de nem lankadhat a figyelmünk. Láttunk már olyan joghatóságot, ami korábban elrendelte a feloldást, most mégis a járvánnyal küzdenek. Ébernek kell lennünk!

- fogalmazott Howard Quayle, a sziget miniszterelnöke, aki a kollektív elszántságot” és a „közösségi szellemet” méltatta.

A szigeten továbbra is életben maradnak a szigorú beutazási korlátozások. Ez azt jelenti, hogy a Man-sziget lakói és a kulcsfontosságú munkavállalók szabadon utazhatnak – légi vagy tengeri úton – de a belépéskor mindenkinek 21 napos karanténba kell vonulnia. A nem brit állampolgárok számára pedig továbbra is tilos a beutazás.

A szigorú határellenőrzésnek köszönhetően Man-sziget tavaly csaknem 7 hónapig korlátozásmentes tudott maradni. Az első teljes körű lezárást január első napjaiban rendelték el a Covid-fertőzöttek rohamos emelkedése miatt. Az intézkedésnek és az emberek fegyelmezettségének köszönhetően azonban sikerült visszaszorítani a járványt.

A szigeten található kocsmák azonnal megteltek vendégekkel a korlátozások feloldása után:

A járvány kitörése óta összesen 425 koronavírusos beteget regisztráltak Man-szigeten az egészségügyi hatóságok. Ezek közül 15 jelenleg is aktív. A Covid-19 nevű fertőző megbetegedés szövődményeibe pedig 25 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?