KÜLFÖLD

Megdöbbentő, hogy a súlyos koronavírus-fertőzöttek hány százaléka migráns

Szakértők szerint ennek oka a migránsok fegyelmezetlensége, a rossz higiéniai életkörülményeik, illetve a járvánnyal kapcsolatos korlátozott ismereteik.

A válságos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek 90 százaléka első vagy második generációs migráns Németországban – mondta a Bild internetes kiadásának Thomas Voshaar, a moersi Bethanien Kórház tüdőklinikájának vezető főorvosa, aki szerint a szövetségi kormány szándékosan elhallgatja ezt az információt, nehogy bevándorlásellenes hangulatkeltésre lehessen használni azt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A németországi járványügyi munkacsoport napi rendszerességgel tart megbeszéléseket az interneten keresztül. Az egyik ilyen konferencián a német egészségügyi minisztérium közvetlen irányítása alatt álló Robert Koch Intézet (RKI) elnöke, Lothar Wieler külön felhívta a kollégái figyelmét arra, hogy az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek több, mint 50 százaléka muszlim, miközben Németország 83 millió lakosának mintegy a 4,8 százalékát teszik csak ki.

Thomas Voshaar szerint a muszlim kisebbség azért ennyire felülreprezentált a járványügyi statisztikákban, mert a szövetségi kormány koronavírussal kapcsolatos figyelmeztetései, felhívásai „egyszerűen nem jutnak el” a migráns közösségekhez.

Elemzésem szerint a lélegeztetőgépre kötött, válságos állapotban lévő betegek több mint 90 százaléka migráns háttérrel rendelkezik”

– fogalmazott a Bildnek Thomas Voshaar, aki azt is elárulta, hogy járványügyi megbeszéléseken külön megkérték az orvosokat arra, hogy a migrációs hátterű páciensekre csak „kommunikációs nehézségekkel küzdő betegként” hivatkozzanak a külvilág felé.

Németországban egyébként a héten lazítottak a koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokon, annak ellenére, hogy ismét nő az új fertőződések száma. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok februárban kötött megállapodása alapján két és fél hónap kényszerszünet után országszerte megnyitottak a fodrászatok.

Számos tartomány vezetése további lazításokat is engedélyezett. A március 14-i helyi törvényhozási választásra készülő Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban például megnyithattak a kertáruházak és a kertészetek. Rajna-vidék-Pfalzban a lábápoló szalonokban is fogadhatnak ismét vendégeket, Malu Dreyer miniszterelnök pedig bejelentette, hogy még márciusban megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei.

Bajorországban a faiskolák, kertészetek, kertáruházak újranyitása mellett a közvetlen testi kapcsolattal végezhető szolgáltatások egész sorát is engedélyezik, így nemcsak a fodrászok, hanem a kozmetikusok és a manikűrösök is újra dolgozhatnak. Szász-Anhalt tartományban az autósiskolákban is folytatódhat az oktatás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?