KÜLFÖLD

Koronavírus miatt halt meg három migráns egy bajor menekültszállón

Meghússzorozódott a német menekültszállókon regisztrált koronavírusos betegek száma március 20-a óta. Egy bajor befogadó központban már három ember halálát követelt e a COVID-19. A migránsok egyre feszültebbek, nem ilyen életre számítottak, amikor elindultak Európa felé.
  • Szerző: RIPOST

A koronavírus talán még a vártnál is gyorsabban terjed a német menekültszállókon. A belügyminisztérium e heti közlése szerint eddig 12 tartomány 22 befogadó központjában jelent meg a vírus, és hivatalosan 444 fertőzöttet regisztráltak. Ez a húszsorosa a két hónappal ezelőtti adatoknak. És még ez is csak a töredéke a valós számoknak. A belügyi tárca ugyanis csak a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal által üzemeletetett menekültszállók adatait tette közzé. Az önkormányzatok által fenntartott központok betegeit nem számolták bele a 444-be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Focus nevű online hírportál arról ír, hogy különböző bajor, baden-württembergi és észak-rajna-vesztfáliai szállókon átlépte az ezret a fertőzöttek száma. Ráadásul három államilag fenntartott intézményben már három migráns is belehalt a koronavírus-fertőzésbe. A minisztérium tudatta, hogy ketten közülük más krónikus betegségben is szenvedtek. Az áldozatok koráról és neméről azonban nem adtak bővebb tájékoztatást. Csak az elmúlt egy hétben több helyen is több tucat bevándorlónak lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Frankfurtban 65 lakó és két dolgozó betegedett meg, Sankt Augustinban 152, Regensburgban pedig 37 ember szervezetében mutatták ki a COVID-19-et. A legtöbb menekültszállón pedig egyre nő a feszültség.

Rendszeresek a rendőri intézkedések a menekültszállókon.
Fotó: Picture Alliance

A migránsok sok esetben nem tartják be a szigorú szabályozásokat, és rasszistának nevezik azokat, akik fellépnek ellenük. Az elmúlt hetekben több alkalommal is törtek ki zavargások, vagy kezdtek éhségsztrájkba a menedékkérők. A bajorországi Puchheim befogadó központjában a lakók nem hagyhatják el az épületet nehogy megfertőzzenek másokat. Ezért már pénzt sem kapnak a bevásárláshoz, hanem az ajtajuk elé teszik az ételeket.

Ezzel azonban nincsenek megelégedve, pár napja ugyanis a kerítésen dobálták át az eléjük tett friss kenyeret, tejet és almát. A migránsok azt állították, hogy az ellátásuk borzasztó, és úgy bánnak velük, mint az állatokkal.

És ezeket olvastad már?