Létrehozva: 2020.11.14.

Koronavírus körkép: egyre drámaibb állapotok uralkodnak Európa kórházaiban

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány egész Európában.

Olaszország

Mint arról a Ripost már beszámolt, számos olaszországi kórházban olyan állapotok vannak, mint tavasszal: földön heverő holttestek, zsúfolásig telt kórházak, ahol a betegeket kimerült orvosok és ápolók próbálják ellátni. Ezúttal azonban nem az ország északi, hanem a déli részén a legrosszabb a helyzet, különösen Nápolyban. Itt az Antonio Cardarelli Kórház mosdójának a padlóján holtan hevert egy idős férfi – a szakembereknek egyszerűen nem volt idejük foglalkozni vele. Emellett egy nő saját vizeletében feküdt egy hordágyon, arrébb egy másik asszony, magatehetetlenül.

Az összes kórházi ágy 52 százalékát Covid-fertőzöttek foglalják el – írja az Origo. A fertőzötteket egyszerűen nincs hol kezelni, már saját autóikban kapnak oxigént. Emellett több hotelt is karanténná alakítottak, a turisták elmaradásával a szobákban betegeket helyeztek el, az önkormányzat költségére. A legnagyobb probléma, hogy nincs elég orvos és ápoló.

Az alábbi videóban egy fóliákkal kialakított biztonságos „ölelőszobát„ lehet megnézni, amit az egyik észak-olaszországi idősotthonban alakítottak ki.

A statisztikák alapján súlyosabb a helyzet, mint az első hullámban. Pénteken 40 902 új fertőzöttet regisztráltak és 550 halálesetet jegyeztek. Bár tavasszal ennél magasabb volt a napi halálesetek száma, a fertőzötteké viszont nem, az áprilisi rekord 6554 volt.

Spanyolország

Spanyolországban a koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt kórházi kezelésre jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti.

A régiók többségében az átlagot meghaladó a leterheltség. A legsúlyosabb a helyzet Katalóniában, Kasztília-Leónban és Murciában. A kasztíliai Burgos városának kórházában felfüggesztették az összes nem életmentő műtétet, mivel a kórház koronavírus-részlege telítődött, ezért további helyeket kell átadni a koronavírusos betegeknek. Az orvos és nővérhiány Spanyolországban is égető probléma.

Belgium

Belgiumban is a legnagyobb problémát az okozza, hogy nincs elég orvos és ápoló, ráadásul lélegeztetőgépekből, illetve ezeket kezelő szakemberekből is hiány van. Éppen ezért szakképzetlen önkéntesek toborzásába fogtak, akik ápolói feladatokat fognak ellátni. A kórházi férőhelyek hiánya miatt pedig megkezdték a koronavírusos betegek Németországba szállítását.

Mivel az országban kevés a kórházi ágyak száma, ezt úgy oldják meg, hogy elhalasztják a nem életmentő műtéteket, így helyeket tudnak felszabadítani.

Franciaország

Franciaországban a legnagyobb problémát a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya és a kevés kórházi férőhely okozza. Ez ellen úgy próbálnak tenni, hogy az ország keleti részéből Németországba szállítják át a betegeket, ott ugyanis sokkal több az egy főre jutó orvosok és ápolók, illetve a kórházi ágyak száma. Pénteken 4887 beteg feküdt a franciaországi intenzív osztályon koronavírus miatt. Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, a tesztek pozitivitási rátája pedig 17,7 százalék.

Törökország

A koronavírus terjedését lassító további intézkedések bevezetését, többek között a bevásárlóközpontok és iskolák bezárását kérte az orvosi kamara a török kormánytól. Isztambulban már most a teljes kapacitását kihasználva működik számos egészségügyi intézmény, és az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek. Az országban az intenzív ágyak 70 százaléka foglalt.
A 83 millió lakosú Törökországban a hivatalos adatok szerint nem egészen 408 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig.

Románia

Romániában, és azon belül Erdélyben is a legsúlyosabb járványügyi helyzet Nagyszeben városában alakult ki. Épp ezért hétfőtől két hétre vesztegzár alá vonják a 170 ezres Nagyszebent, illetve 3 környékbeli települést, Nagytalmácsot, Sellenberket és Nagydisznódot. A 4 településen az országosan előírt 21 óra helyett 20 órakor kell bezárjanak a kisboltok, 10 és 13 óra között pedig vásárlási sávot vezetnek be, csak 65 éven felüliek mehetnek boltokba ebben az időben. A 65 év alattiak 6-10 órák, illetve 13-20 órák között mehetnek vásárolni. A vendéglők teraszait bezárják, a nagy bevásárlóközpontok pedig csak hétköznap lehetnek nyitva, rövidebb nyitvatartással. A templomokban egyáltalán nem tarthatnak istentiszteleteket, kültéren viszont ez engedélyezett, maszkhasználat mellett. 6 és 22 óra között lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók