KÜLFÖLD

Koronavírus-kamu: milliókat keresett a jógaguru a mustárolajon

Indiában tumultus alakult ki a boltokban, miután egy elképesztően népszerű, 12 milliós(!) táborral rendelkező jógaguru és milliárdos üzletember, Baba Ramdev benyögött egy állítást: ha mustárolajat teszel az orrlyukadba, az megállítja a koronavírust. És erre mi más lenne a legjobb, mint pont a guru boltjaiban árult mustárolaj...
  • Szerző: Ripost

A sokmilliós követőtáborral rendelkező jógagurunak hatalmas üzleti birodalma és milliárdos forgalmat produkáló internetes áruháza is van, számtalan „egészségügyi” terméket forgalmaz.

Fotó: Getty Images

Baba Ramdev most azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy az emberek tegyenek egy csepp mustárolajat az orrlyukukba. Az olaj ugyanis szerinte a vírust a légzőrendszerből a gyomorba kényszeríti, ahol aztán a sav elpusztítja. Azt is hozzátette, hogy erre a célra legjobb, leghatásosabb az általa forgalmazott mustárolaj.

 

Kijelentése nyomán milliók vásárolták fel a mustárolajat egész Indiában. Akkora lett a tömeghisztéria, hogy az indiai kormány külön nyilatkozatban kellett, hogy megcáfolja a mustárolaj hatékonyságát.

A guru a Dalai Lámával is találkozott Fotó: Getty Images

Baba Ramdevnek más ötletei is vannak a koronavírus ellen – persze nem mindegyiken keres milliókat… Például azt is állítja, hogy a lélegzet visszatartása révén kideríthető, hogy valaki megfertőződött-e a koronavírussal. Kijelentette, hogy ha egy fiatal és életerős ember nem képes 1 percen át visszatartani a lélegzetét, akkor bizonyosan megfertőződött a koronavírussal. Idősebbek esetében 30 másodperc a „normaidő”.

Baba Ramdev annyira népszerű Indiában, hogy ennek a kissé talán leegyszerűsítő állításnak nyomban milliók adtak hitelt. India szerte rengeteg ember elhiszi, hogy ilyen együgyű módon tesztelhető a fertőzöttség.

Tévedés, hogy az alkohol jó a vírus ellen!

Az indiai Kongresszus Párt egyik parlamenti képviselője, bizonyos Bharat Singh kiposztolta a Facebookon az állítását, miszerint az alkohol, ami ugyebár a kézmosás közben megöli a vírusokat, kell hogy hasson “belülről”, az ember szervezetében is. A politikus kéri, hogy azonnal nyissák ki Indiában a koronavírus-karantén miatt bezárt, alkoholt árusító üzletek. Erre rögtön százezerek kezdték követelni, hogy a vírust az alkoholvásárlás ismételt lehetővé tételével állítsák meg – miközben az ellentábor azzal vádolja a parlamenti képviselőt, hogy az alkoholgyártó lobbi ügynöke

Az ügy kapcsán megszólalt az Egészségügyi Világszervezet is. A WHO külön indiai közleményben hangsúlyozta, hogy az alkoholfogyasztás semmiféle pozitív hatást nem fejt ki a koronavírus ellen, sőt, kifejezetten veszélyes és káros. A 60 fok feletti alkohol egyedül a kézmosás révén képes elpusztítani a vírusokat.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?