Létrehozva: 2021.04.02.

Koronavírus: jó hír érkezett Nagy-Britanniából

A járvány terjedésének stagnálását vagy lassulását jelzi az új angliai reprodukciós ráta.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulását, legrosszabb esetben stagnálását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett, Angliára kiszámított új becslési sávja – jelenti Kertész Róbert, az MTI tudósítója. A szélesebb körű, országos járványügyi mutatók a nagy-britanniai koronavírus-járvány folytatódó jelentős ütemű visszavonulását jelzik.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg 0,8 és 1 között van.Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE eddig az Egyesült Királyság egészére dolgozta ki hetente az R becslési sávot. Pénteki közleménye szerint azonban most már pontosabb képet nyújt, ha az ország egyes nemzeteinek reprodukciós rátáját külön-külön számítják ki, mivel a járványkezelés is egyre inkább helyi jellegűvé válik.

A most közzétett új, 0,8-1 közötti becslési sáv a testület ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása a stagnálás és a 0,4 százalékos csökkenés közötti sávban lehet. Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta minimális mértékben emelkedett: a múlt héten a becslési sáv felső széle is az 1-es érték alatt volt.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss napi és heti járványügyi adatai ugyanakkor a nagy-britanniai koronavírus-járvány egyre nagyobb ütemű visszavonulását jelzik. A szaktárca közölte: pénteken 52-en, a pénteken véget ért egy hétben 302-en haltak meg Covid-19 betegségben. Ez tavaly szeptember óta a legalacsonyabb heti halálozási szám.

A Covid-19 okozta halálozások heti száma egy hét alatt 38,2 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában. A brit koronavírus-járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta több mint 1300-an haltak meg Covid-19-ben.

Az egészségügyi minisztérium pénteki adatsora alapján az elmúlt hét napban 690-nel, az előző egyheti időszakhoz mérve 23,5 százalékkal 2241-re csökkent a Covid-19 betegséggel újonnan kórházba szállított páciensek száma. Egybehangzó szakértői vélemények szerint a járványügyi mutatók folyamatos javulása elsődlegesen az oltási kampány eredménye.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint eddig 31.301.267-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag – a Pfizer/BioNTech vagy az Oxford/AstraZeneca vakcina – valamelyikéből. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság több mint 60 százaléka már részesült az első oltási dózisban.

A szaktárca szerdai tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 4.948.635 embernek adták be Így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt átlépte a 36 milliót. A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteki Twitter-üzenetében ugyanakkor azt kérte, hogy zárt térben egyelőre a beoltottak se tartsanak társasági összejöveteleket. Johnson felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályok értelmében szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat együtt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várt dolog jön az időjárásban

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók