KÜLFÖLD

Koronavírus: járványgócponttá vált egy mecset Hollandiában!

A hatósági tiltás ellenére tömegesen keresték fel a muszlim hívek Hága egyik legnagyobb mecsetjét az elmúlt napokban.

Járványgócponttá vált egy mecset Hága belvárosában, miután az iszlám hívek többszöri tömeges imádsággal ünnepelték meg a ramadán végét, azaz a böjt megtörésének ünnepét – írja az Omroepwest holland hírportál.

A Faizul-mecset gyülekezetének legalább 21 tagja fertőződött meg az új típusú koronavírussal, köztük a testület elnöke, és a mecset imámja is. A Covid-19 betegséggel diagnosztizált muszlim hívek nagy részét otthoni megfigyelés alatt tartják az egészségügyi hatóságok, néhányan viszont kórházba kerültek súlyos tüneteik miatt, sőt, egy 77 éves muszlim férfi a hétvégén belehalt a betegségbe.

A hírek szerint az iszlám hívek annak ellenére gyűltek össze a mecsetben imádkozni az elmúlt héten több alkalommal, hogy március 15-e óta minden vallási kegyhely látogatása hatóságilag tilos Hollandiában. A Faizul-mecset működtetéséért felelős tanács is nyomatékosan arra kérte a gyülekezet tagjait, hogy a járványhelyzet idején kerüljék a kollektív istentiszteletet, és lehetőség szerint az otthonaikban imádkozzanak. Az elmúlt két és fél hónapban ezt sikerült is betartani a híveknek, de a ramadán végét jelentő ünnepek miatt mégis tömegesen keresték fel a mecsetet. A beszámolók alapján a imádságra összegyűlt emberek nem viseltek maszkot, és a hatóságilag előírt 1,5 méteres távolságot sem tartották egymástól.

A tömeges megbetegedés után a mecset működtetéséért felelős tanács arra kérte a hágai önkormányzatot, hogy hatósági eszközökkel kényszerítsék ki a látogatási tilalmat, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy őrájuk egyszerűen nem hallgatnak a hívek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?