KÜLFÖLD

Koronavírus-járvány: Csökkent a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.
  • Szerző: Ripost

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint szombat estig 4934-en haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus-járványban. Ez azt jelenti, hogy a szombat este zárult 24 órában 621 beteg halt meg.

Fotó: Shutterstock

A vasárnap bejelentett 621 haláleset 82-vel kevesebb az előző 24 óra halálozási számánál. Szombaton az egészségügyi szolgálat 703 beteg haláláról számolt be; ez volt az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.
Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai szolgálatának vezetője szerint már a szombaton ismertetett előző napi emelkedés is elmaradt az eddigi modellszámításokban valószínűsített ütemtől. E számítások ugyanis arra vallanak, hogy a halálozások száma a görbe jelenlegi szakaszában három és fél naponta megkétszereződik, ez viszont azt jelentette volna, hogy e modell alapján a péntek este zárult 24 órában 800-an haltak volna meg.
Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora – akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a koronavírus-járvány elleni stratégia kidolgozásához – a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.
Kijelentette: várakozása szerint a következő egy hétben e lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.
Ferguson professzor szerint most az a kritikus fontosságú tényező, hogy utána milyen gyorsan indul lefelé az új esetek számát jelző görbe.
Hozzátette: a modellszámítások azt mutatják, hogy a jelenlegi hatósági intézkedések mellett hétezer és valamivel több mint 20 ezer között lesz a koronavírus-járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?