KÜLFÖLD

Koronavírus: Egy 2018-as jelentés szerint borítékolható volt, hogy járvány lesz

Két évvel ezelőtt publikáltak egy tanulmányt, amire a közvélemény nem figyelt fel. Pedig egészen pontosan megjósolta, hogy idővel meg fog történni, amit most átélünk.
  • Szerző:

A Egyesült Államok Külügyminisztériuma 2018-ban aggályait fejezte ki a vuhani víruslaboratóriumban található feltételek miatt: a diplomaták szerint a piac közelségében található laborban nem voltak megfelelőek a biztonsági rendszerek a veszélyes vírusok tárolására és kezelésére, írja a The Washington Post. Az Egyesült Államok delegációja két éve Jamison Fouss főkonzul vezetésével több alkalommal is meglátogatta a laboratóriumot, és aggályaikat fejezték ki a túl laza biztonság miatt. Úgy fogalmaztak, ha nem szigorítanak a feltételeken a laborban, bármikor kitörhet onnan egy SARS-szerű járvány.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: www.profimedia.hu (Képünk illusztráció)

A vuhani Víruskutató Intézetben a hordozóállatokban, többek között denevérekben élő koronavírusokat vizsgálják, és maga az intézmény mindössze 32 kilométerre található attól az élőállat-piactól, ahonnan egyes feltételezések szerint kiindult az új koronavírus járvány. Az USA delegációjának jelentése kitért arra is, hogy a labor személyzete nincs megfelelően kiképezve, és további vizsgálatokat, valamint szakmai támogatást sürgettek. Az Egyesült Államok végül nem küldött segítséget a laboratórium számára; amire azért számítottak a szakértők, mert az USA több, a vuhani laborban zajló kutatást is támogatott. A vuhani Vírusbiológiai Intézet többek között a 2002-es SARS járvány kórokozóját is vizsgálta, a covid-19 járvány alatt pedig elsőként állapították meg, hogy a kórokozó hordozói a denevérek.

Fotó: Profimedia

Bár egyelőre nem bizonyított, honnan indult ki a vírus, a most előkerült 2018-as jelentés alátámasztja a feltételezéseket, hogy nem a vuhani élőállat-piacról, hanem a közelben lévő laboratóriumból szabadult ki. Kiváltképpen, hogy Vuhanban található még egy, az állatokról emberekre terjedő vírusokat vizsgáló laboratórium: méghozzá a piac közvetlen szomszédságában…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?