KÜLFÖLD

Száznál is több nyaraló kaphatta el a koronavírus delta mutációját, ez állhat a háttérben

A hatóságok minden esetben karantént rendeltek el.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus delta variánsával fertőződhettek meg a spanyolországi érettségi kirándulásról hazatérő szlovén diákok – közölte az országos közegészségügyi intézet (NIJZ) hétfőn. Eva Grilc, a NIJZ járványügyi szakembere elmondta: több mint háromszáz tanulóból 134-nek lett pozitív a teszteredménye, és további 51 másodlagos fertőzést fedeztek fel olyanoknál, akik a fertőzöttekkel érintkeztek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A hatóságok minden esetben végeztek kontaktkutatást, és karantént rendeltek el számukra. Néhány diák, akiknek kötelező otthoni elkülönítőben kellett volna lennie, folytatta nyaralását Horvátországban. A NIJZ erről értesítette a horvát hatóságokat. Grilc hozzátette: a hallgatók döntő többségét nem oltották be. „Határozottan javasoljuk, hogy mindenki, aki utazni szeretne, előtte oltassa be magát” – hangsúlyozta.

Bár a minták genetikai vizsgálata még nem fejeződött be, Grilc szerint az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a tanulók a gyorsabban terjedő delta variánssal fertőződtek meg Spanyolországban.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 847 797-en kaptak védőoltást, közülük 739 738-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

 

És ezeket olvastad már?