KÜLFÖLD

Koronavírus: császármetszést végeztek egy súlyos állapotban lévő terhes nőnél

Az is kiderült, hogy hogy van most a kisbaba.
  • Szerző: Ripost

Csökkent Lengyelországban az utóbbi napokban az új koronavírus-fertőzöttek száma, többen szorulnak viszont kórházi kezelésre – derül ki a lengyel egészségügyi tárca keddi közleményeiből. A kormány egyelőre nem tervez újabb járványügyi szigorításokat. Kedden a közel 38 millió lakosú Lengyelországban a koronavírus-járvány 19 152 új esetéről számoltak be, ez szombat óta a legalacsonyabb adat – írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kismama 03

Fotó: Pixabay.com

Kórházi kezelésre jelenleg 23 033 fertőzött szorul, 575-tel több, mint hétfőn. Közülük 2114 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak, 11-gyel többet, mint előző nap. A járványkórházak 13 697 szabad férőhellyel rendelkeznek, tartalékban van 701 lélegeztetőgép.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban működő egyetemi kórház kedden közölte: néhány héttel ezelőtt a terhesség 29. hetében császármetszést végeztek egy súlyosan Covid-19-beteg, a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán oxigenizátor) segítségével kezelt anyánál. Az egyedülálló műtét során egészséges kislány született, mára felépült az anya is.

Az új járványügyi adatok megerősítik, hogy a legközelebbi napokban nem lesz szükség a jelenlegi intézkedések szigorítására – jelentette ki kedden Piotr Müller kormányszóvivő, hozzátéve: az eddigi szabályozás valódi hatása csak a hét vége felé válik érzékelhetővé.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk egyúttal egy keddi rádióinterjúban elmondta: a „teljes zárlat” még mindig lehetséges forgatókönyvnek számít, a járvány jelenleg tapasztalt stabilizációja egyelőre „túl ingatag”.

Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális intézmények, az éttermek és a bevásárlóközpontok, korlátozták a nyitva maradt boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Az iskolák távoktatásra tértek át.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt csütörtökön közölte: annak köszönhetően, hogy azon a héten, két hónap óta először, csökkenni kezdett a fertőzések száma, nincs szükség a korábban nem kizárt országos karantén bevezetésére.

És ezeket olvastad már?