Létrehozva: 2020.09.10.

Koronavírus: COVID-biztos okos város épül Kínában

A nulláról felépített település kialakítása miatt a vírusok csak nehezen tudnak majd terjedni, ráadásul egy esetleges lezárást is játszi könnyedséggel vészelnének át az itt lakók.

Kínában hamarosan megkezdődnek az úgynevezett „COVID-biztos okos város” építési munkálatai. A települést – amit Pekingtől 150 kilométerre délre húznak fel – úgy tervezték, hogy a jövőbeni járványok miatt hozott korlátozó intézkedések sokkal elviselhetőbbek legyenek a helyi lakosok számára – írja a helyi lapokra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

Az okos város építését Hszi Csin-ping kínai elnök jelentette be körülbelül egy hónappal ezelőtt. A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy állami szinten is fel kell készülni a koronavírus-járvány utáni időkre, mert a COVID-19 alapjaiban fogja megváltoztatni az emberek életvitelét és napi rutinját.

A kínai közbeszerzési hatóságoknál több nemzetközi cég is benyújtotta a pályázatát, de végül a barcelonai székhelyű Guallart Architects nevű építőipari vállalatot bízták meg a feladattal. A spanyolok pedig azonnal nekiálltak a munka érdemi részének: pár nap után lenyűgöző és részletgazdag látványterveket hoztak nyilvánosságra arról, hogyan is képzelik el a COVID-biztos okos várost.

„A városaink és épületeink tervezését nem folytathatjuk úgy, mintha mi sem történt volna. Megoldásokat kell találnunk a bolygónkon zajló különféle válságokra annak érdekében, hogy önfenntartó biogazdaságon alapuló új városi életet teremthessünk” – olvasható a cég nyilatkozatában.

A koronavírus-járvány miatt elsősorban mobilitást javító intézkedésekkel próbálták elérni a világ nagyvárosaiban, hogy ne alakuljon ki tumultus a tömegközlekedési eszközökön és közterületeken. Például korábban elzárt parkokat nyitottak meg az emberek előtt, ideiglenes bicikliutakat alakítottak ki és növelték a tömegközlekedésben résztvevő járatok számát.

A „COVID-biztos okos várost” viszont már alapból úgy építik fel, hogy a város ergonómiájából adódóan ilyen intézkedéseket ne kelljen meghozni. Például a nagy sugárutakat leszámítva nem lehet majd autóval közlekedni benne, a háztömbök belső udvarai pedig hatalmas parkként funkcionálnak, hogy a lakóknak ne kelljen messzire utazniuk, ha a természetbe vágynak.

Az alapvető élelmiszerek egy részének a termelését is helyben oldanák meg. A biomérnökök számításai szerint a lakóépületek közé ékelt üvegházakban annyi zöldséget is gyümölcsöt lehetne termeszteni, ami a helyiek igényeit maradéktalanul kielégítené. Tehát ezekből az élelmiszerekből akkor sem kéne hiányt szenvednie az itt élőknek, ha egy esetleges járvány olyan lezárásokkal járna, ami már az áruforgalmat is veszélybe sodorja.

A lakóépületeket csak és kizárólag fából és üvegből építenék fel, hogy a lakásokat nappal természetes fény világítsa meg, csökkentve ezzel az energiafogyasztást. Ezen túl az ingatlanok mindegyikéhez tartozna egy hatalmas terasz, ami sokkal elviselhetőbbé teszi a home office-t, azaz az otthoni munkavégzést. Ezen túl egy úgynevezett „belső anyagcsererendszerrel” is rendelkeznének az épületek, mely integrálja az energiatermelést, az újrahasznosított vizet és a háztartási hulladék újrafelhasználását a fenntarthatóság elősegítése érdekében.

Azt nem tudni, hogy a beruházás mikorra készülne el, de a kínaiak tempóját és munkabírását ismerve egyáltalán nem lenne meglepő, ha jövő ilyenkorra már pezsegne az élet az okos városban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Videó: Debrecenből elindult az első olyan járat, mellyel a világ számos pontja válik elérhetővé

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért