KÜLFÖLD

Konténerekben aszalódva töltik a migránsok a karantént Görögországban

Az Égei-tengeren található Híosz szigetén gyakran 40 fok fölé kúszik a hőmérséklet. A szigeten kialakított menekülttáborban négyezer migránst helyeztek karantén alá, akik átforrósodott konténerekben próbálnak túlélni.
  • Szerző: WM

A Híoszon tartózkodó migránsok elsöprő többsége Törökország felől érkezett. A Törökország és Görögország közötti mintegy tíz kilométeres tengeri utat az illegális bevándorlók általában embercsempészek segítségével teszik meg. A csempészek fejenként ötezer eurós (kb. 1,7 millió forint) viteldíjat kérnek a migránsoktól, akik abban a hitben vannak, hogy Görögországból egyenes út vezet Nyugat-Európába. A görög hatóságok azonban rendszerint nem engedik tovább őket, sőt a koronavírus-járvány miatt két hetes karanténba kerülnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az újonnan érkező migránsok karanténba kerülnek.
Fotó: Nicolas Economou / Getty Images

Az eredetileg pár száz fő befogadására alkalmas híoszi menekülttáborban jelenleg négyezren próbálnak túlélni. A zsúfoltságot úgy próbálják enyhíteni, hogy a migránsokat tömegével szállítják át a szárazföldre.

A többségük azt mondja, hogy a vírustól egyáltalán nem félnek, sokkal inkább aggasztja őket a kilátástalan jövőkép. Ha tehetnék, akkor minden veszélyt vállalnának azért cserébe, hogy megpróbálhassanak Németországba jutni. Bár a táborok bejáratánál már most is ki lehetne függeszteni a megtelt táblát, ezerszám érkeznek hónapról-hónapra az újabb bevándorlók. Míg az év elején egy hónap alatt 500 migránst regisztráltak Híosz szigetén, addig a nyár folyamán ez a szám meghaladta a havi háromezret is.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?