KÜLFÖLD

Konfliktuskerülő reformok, erről fog szólni Trump első száz napja

Szabadkereskedelmi megállapodások felrúgása, kiberbûnözés, szabadabb energiapolitika - a leendő amerikai elnök erre koncentrál majd beiktatása után.
  • Szerző: KF

„A programom egy nagyon egyszerű elvre épül: Amerika legyen az első.”

- ismertette terveit az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke videóüzenetében.

 

Trump és csapata mindent megtesz azért, hogy az Egyesült Államokat kivonja a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Egyezményből (TPP), amelyet katasztrófának tart az országra nézve. Ehelyett korrekt, kétoldalú megállapodásokat szeretne kötni kereskedelmi partnereivel, amelyekkel az amerikaiaknak teremthetnek új munkahelyeket.

Az energiapolitika területén felold több korlátozást: a tiszta szén és a palaolaj kitermelése engedélyezésének köszönhetően újabb, magasan fizetett állásokat tölthetnek be az amerikaiak.

Nemzetbiztonsági téren a kiberbűnözés megfékezését emelte ki.

A migrációs politika is szerepel az első száz nap napirendjén: a munkaügyi minisztérium ki fogja vizsgálni a vendégmunkások esetleges vízumügyi visszaéléseit.

Trump etikai területeket is érintett. Az Egyesült Államokban mindig is vonzó volt a lobbisták állása – a Trump-adminisztrációban munkát vállalók azonban kilépésük után öt évig nem lobbizhatnak, ha az elnök elfogadtatja a törvényt.

Trump reményei szerint ezeknek a reformoknak köszönhetően újra felépíti az amerikai középosztályt, akiknek a segítségével Amerikát újra naggyá tehetik.

 

De tehetik?

A videóban említett reformok többségét Trump könnyedén valóra válthatja, hiszen ezekhez elég az elnöki aláírás, nem kell a kongresszus jóváhagyása.

Nem véletlen, hogy Trump első napjaiban a könnyebb reformokat szeretné végrehajtani, és nem a kampányában legtöbbet hangoztatott és legtöbb kritikát kiváltó javaslatokat – ilyen volt az amerikai-mexikói határra felhúzott fal felvetése, az Obamacare egészségügyi rendszer eltörlése, vagy a migrációs szabályok szigorítása. Ezekhez ugyanis kell a kongresszus jóváhagyása is. És míg a képviselőházban egyértelmű a republikánusok többsége, addig a szenátusban mindössze hárommal több szenátort küldtek a republikánusok, mint a demokraták. Utóbbiak pedig keményen fognak harcolni például az Obamacare-ért, de más javaslatokat is blokkolhatnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?