KÜLFÖLD

Elképesztő felvételek az Etnáról, így önti magából a lávát

Mindössze tíz perc alatt aktiválódott a szicíliai tűzhányó. Évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés.
  • Szerző: Ripost

Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal kitört az Etna szicíliai vulkán, ami miatt lezárták a közeli Catania repülőterét kedd este, károkról vagy sérülésről egyelőre nincs hír.

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés.

Kitört az Etna vulkán

Izzó lávát és hamufelhõt lövell ki magából az Etna tûzhányó délkeleti krátere a szicíliai Catania város közelében 2021. január 16-án. Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki.

Fotó: Orietta Scardino / MTI/EPA-ANSA/

Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mély morajlás kísérte. A vulkán dél-keleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely száz kilométeres távolságban is látható volt. Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé halad. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt.

Catania városára és a környező területre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak, amelyek között a legnagyobbak átmérője elérte az egy centimétert.

Károk, sérülések nem keletkeztek. Catania repülőterét este hat óra után lezárták.

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most „komolyra vette a kitörést”. Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki.

Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. Az Etna kitöréseit mintegy 1500 éve jegyzik fel rendszeresen, így ez Földünk legismertebb tűzhányója.

1865 óta a kitörések periódusokban (csoportosan vagy sorozatosan) követik egymást, és általános jellemzőjük, hogy mindig a sorozat utolsó kitörése a legerősebb.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?