KÜLFÖLD

Kitört a pánik: több ezer elítélt kerül szabadlábra

Büntetésük letöltése előtt engednek szabadon több ezer bûnözőt a brit börtönökből - a kormány a túlzsúfoltság miatt döntött a vitatható elképzelés mellett.
  • Szerző: KF

A szabadlábra helyezhető rabok enyhébb bűncselekményeket követtek el: testi sértés, rablás, betörés vagy éppen drogbirtoklás miatt ítélték el őket. A börtönök vezetése rendszeresen panaszkodik arra, hogy kevés a férőhelyük, a zsúfoltság pedig komoly feszültségekhez vezethet. A kormány most így akar könnyíteni a helyzetükön, de a terv kritikusai szerint „pánikszerű” döntésről van szó, és olyan sok ember kerül hirtelen szabadlábra, hogy az már a társadalom biztonságát veszélyezteti.

 

A közeljövőben azok a rabok kerülhetnek szabadlábra, akik korábban kérvényezték büntetésük enyhítését, de nem kerültek át a házi őrizetesek programjába. Ezeket a visszautasított igényléseket fogják felülvizsgálni, és akiére rábólintanak, az egy elektronikus nyomkövetővel haza is térhet – a tervek szerint nem hagyhatja majd el az otthonát, de sokan kételkednek abban, hogy ezt minden esetben be is tudják tartatni.

A brit igazságügy-minisztérium jelentése szerint 2016-ban a házi őrizetbe helyezhető elítélteknek csak a 21 százaléka élhetett ezzel a lehetőséggel: 9041 rabot helyeztek át, pedig még 35 ezer fővel lehetett volna csökkenteni a börtönbe zártak számát. A mostani felülvizsgálattal ezt az elmaradást szeretné pótolni a kormány, annak ellenére, hogy tudják: a lakosok félve gondolnak arra, hogy olyan emberek kerülhetnek a szomszédjukba, akik nem bűnhődtek meg erőszakos bűncselekményükért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?