KÜLFÖLD

Kínában átterjedt emberre a H5N6 madárinfluenza

Az eset kapcsán megszólaltak a külföldi járványügyi szakértők. Máris idézzük őket.

A kínai egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint Szecsuán tartományban regisztráltak egy H5N6 madárinfluenzával fertőzött középkorú férfit, aki jelenleg kórházi ellátásra szorul, de a betegségnek egyelőre csak az enyhe tüneteit produkálja – írja a helyi sajtóra hivatkozva a New York Times internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kínai tisztségviselők elmondása szerint a járványügyi hatóságok „egy gyors reagálású egységet” küldtek az 55 éves fertőzött lakóhelyére, ahol mindent sterilizáltak, a közvetlen hozzátartozóit pedig határozatlan időre karanténba helyezték. Úgy tudni, hogy a meg nem nevezett férfi állattartással foglalkozott, és vélhetően egy fertőzött csirkétől kapta el a betegséget.

A China Global című állami újság járványügyi szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy H5N6 madárinfluenza esetében nagyon alacsony az emberről emberre terjedés kockázta, tehát lokális jellegű járványtól kell sem tartani.

A H5N6 vírus egyike azon veszélyes madárinfluenza változatoknak, melyeket a tudósok baromfikban, illetve elfogott vagy elhullott vadmadarakban fedeztek fel az elmúlt években. Ezt a változatot 8 évvel ezelőtt, Laoszban regisztrálták először, később pedig Kínában és más távol-keleti országokban is elterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatbázisa szerint a H5N6 madárinluenza 19 ember haláláért tehető felelőssé 2014 óta.

Mivel az influenzavírusok gyorsan képesek mutálódni, a tudósok folyamatosan figyelemmel kísérik őket, és próbálják azonosítani a fertőzőbb vagy halálosabb változatokat. Tavaly Kínában például egy tudóscsoport arról számolt be, hogy a H1N1 sertésinfluenza-vírus egyik új törzse heteken keresztül tünetmentesen terjedt az ország sertéstelepeinek dolgozói között, ami felvetette annak a kockázatát, hogy észrevétlenül fog kialakulni egy emberekre sokkal veszélyesebb vírusmutáció.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?