KÜLFÖLD

Kína szerint egy amerikai laboratóriumból szökött meg a koronavírus

Kína és Amerika között beindult a diplomáciai adok-kapok, miután Joe Biden utasítást adott a koronavírus-járvány eredetének feltárására.

Peking azzal vádolta meg Washingtont, hogy a járványért felelős Sars-Cov-2 koronavírus eredetét vizsgáló kutatásokat politikai nyomásgyakorlásra kívánja felhasználni, miután Joe Biden amerikai elnök 90 napos ultimátumot adott a szövetségi titkosszolgálatoknak, hogy adjanak megbízható és konkrét válaszokat a koronavírus származásával kapcsolatbanírja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

„Kettőzzék meg az erőfeszítéseiket, hogy kiderüljön, honnan ered a koronavírus. Két forgatókönyv valószínű, az egyik valószínűbb, mint a másik, de mindkettőről kicsi vagy közepes a meggyőződése a hírszerzésnek” – fogalmazott Biden, melynek hallatán a kínai diplomácia nagyágyúi azonnal aktivizálták magukat.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtök reggel arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy a másokra való mutogatás helyett inkább gondolkodjon el a saját szerepéről a világjárványban. És vessen számot az országban regisztrált 33 millió koronavírus-fertőzöttről, és arról 600 ezer emberről, akik elhunytak a Covid-19 betegségben.

”Mennyire tiszta Amerika lelkiismerete? Annak az Amerikának, ami több mint 200 biológiai laboratóriumot üzemeltet a saját területén. Hány és hány titok lehet ezekben a laborokban?„

- mondta a külügyi szóvivő, aki a beszédében külön kiemelte az amerikai hadsereg által üzemeltetett Fort Detrick labort, melynek a nevéhez több híressé vált incidens is köthető.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A Maryland északi részén található Fort Detrick egykor a Védelmi Minisztérium (Pentagon) biofegyver-programjának központja volt, ma pedig több olyan szövetségi ügynökségnek ad otthon, melyek a világ leghalálosabb fertőző betegségeinek kutatására összpontosítanak, beleértve a himlőt, a lépfenét és az ebolát.

A 800 hektáros kutatókomplexum működését többször is fel kellett függeszteni az elmúlt évtizedekben. A legnagyobb ilyen jellegű esemény 2009-ben következett be, amikor kiderült, hogy a Hadsereg Fertőző Betegségkutató Intézete (USAMRIID) olyan veszélyes baktériumokat és vírusokat tárolt itt, melyek nem szerepeltek a hivatalos dokumentációban.

2019 októberében szintén történt egy nagyobb leállás, miután az amerikai járványügyi központ (CDC) megállapította, hogy a laboratórium nem megfelelő biztonsági intézkedések mellett ártalmatlanította a veszélyes hulladékot.

A Fort Detrick biológiai laboratórium. Kína szerint innen is kiszabadulhatott a koronavírus.

Csao Li-csien úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokat “nem érdeklik a tények és az igazság”, majd utalás szintjén azt mondta, hogy a koronavírus egy amerikai laborból szökött meg vagy az amerikai hadsereg hurcolta be Vuhanba.

A szóvivő mindemellett külön hangsúlyozta, hogy amennyiben az Egyesült Államok felkéri Pakinget, hogy vegyen részt egy teljes körű vizsgálatban, úgy Kína is arra fogja kérni az Egyesült Államokat, hogy engedélyezzen nemzetközi vizsgálatokat a területén található laboratóriumokban.

Ahogy arról a korábban beszámolt, az amerikai politikusok, és a tudományos közélet egyre inkább hajlik arra, hogy az új típusú koronavírust mesterségesen hozták létre. Az amerikai szövetségi törvényhozás Hírszerzési Bizottságának (Intelligence Committee) republikánus tagjai szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy az új típusú koronavírusa Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki, ezért arra szólították fel a Joe Biden vezette kabinetet, hogy a legfelsőbb szinteken gyakoroljanak nyomást Kínára, és szorgalmazzanak egy teljes körű vizsgálatot a világjárvány forrásának pontos meghatározása céljából.

A hónap elején ráadásul 18 virológus, mikrobiológus és járványügyi szakember nyílt levelet tett közzé a méltán híres Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában, melyben kategorikusan kijelentették, hogy „életképes” az elmélet, mely szerint a világjárványért felelős Sars-Cov-2 koronavírus a vuhani Virológiai Intézetből (WIV) szökött meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?