KÜLFÖLD

Félelmetes képeken Kim Dzsongun legújabb játékszere, ebben nem lesz köszönet

Ezek a felvételek félreérthetetlenül bizonyítják, hogy Észak-Korea nem állt le a nukleáris felfegyverkezéssel. A kísérlet nem csupán a szakértőket, a közvéleményt is aggasztja...
  • Szerző:

Pár napja egy műholdfelvétel adott okot aggályokra, melyen egyértelműen kiderült, hogy Észak-Korea újra aktiválta a nukleáris fegyverkezéshez szükséges atomreaktorát, a Yonbyont. Ezután a diktatúra tegnap bejelentette legújabb, vonatról indítható rakétarendszerét; és a bejelentéshez hátborzongató fotókat mellékeltek.

Fotó: Getty Images

Kim Dzsongun legújabb rakétája bizarr, és egyben félelmetes látványt nyújt, ahogy a tehervonatról indítják. A közlemény szerint a rakétarendszer képes a légitámadások elhárítására, és tervezik, hogy háborúviselésre alkalmas méretekre fejlesszék. Az Amerikai Tudósok Szövetségének tagja, Adam Mount úgy nyilatkozott a The Sun magazinnak, hogy a vonatról indítható rakéták nem számítanak újdonságnak, Oroszországban láthatott ilyenre példát a világ, és az USA is fontolgatta, hogy bevezeti. Ez a rendszer mobil, olcsó és megbízható, így tökéletesen alkalmas arra, hogy növelje egy ország nukleáris erőinek támadóképességét.

Szakértők szerint a rendszer Észak-Koreában egyelőre nem túl hatékony, hiszen viszonylag korlátozott a vasúti hálózata, de a Kim Dzsong Un vezette rezsim azt tervezi, hogy bővítik a vasúti rakétarendszert. A szerdán bemutatott, vasúton alapuló rakéta-kilövő rendszer más szakértők szerint nukleáris fegyverek kilövését is előkészítheti.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?