KÜLFÖLD

Kietlen sivatagba száműzték az asztronautákat, embert próbáló kísérlet vette kezdetét

Egy osztrák, német, izraeli, holland, portugál és spanyol űrhajós teszteli majd, milyen lehet a Marson élni.

Egy nemzetközi űrhajósjelöltekből álló csapat a marsi viszonyokhoz nagyon hasonló izraeli Negev-sivatagban felállított űrbázison teszteli majd a következő egy hónap során, hogy milyen lenne hosszú távon a vörös bolygón élni. A különös küldetés célja, hogy a tudósok információkat gyűjtsenek arról, hogy az emberek miként boldogulnak az olyan kietlen és szűkös körülmények között, mint amilyenek a szomszédos planéta felszínén is uralkodnak – írja a Times of Israel angol nyelvű hírportál.

Az AMADEE-20 névre keresztelt Mars-szimuláció keretében öt férfi és egy nő pontosan úgy fog élni, mintha a vörös bolygón lennének. Egy speciális űrbázisban laknak, ha kilépnek a szabadba, szkafandert vesznek fel, kizárólag előre csomagolt és konzerves ételeket fogyasztanak, különleges mérőeszközökkel figyelik a talaj és légkör változásait naponta többször, illetve hosszabb túrák esetén egy roverral fognak közlekedni.

„Ezek a missziók megkönnyítik a jövőbeni Mars-expedíciók kivitelezését. Segítségükkel megismerhetjük az emberi teljesítőképesség határait. Ezek a műveletek segítenek a tudósoknak megérteni a lehetséges korlátokat és lehetőségeket”

- fogalmazott a missziót vezető Osztrák Űrfórum szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy a szimuláció a hónap elején kezdődött, és a legénység október 31-i lesz hermetikusan elzárva a külvilágtól. Ez idő alatt pedig csak a misszióirányítással tudnak majd beszélgetni, és kizárólag vész esetén szállhatnak ki a projektből.

Az izolált környezetben számos kísérletet fog elvégezni a legénység a világ nagy tudományegyetemeinek megbízásából, ide érte a különböző kütyük és érzékelők tesztelését, illetve az emberek közötti interakciók vizsgálatát.

Az egyik legfontosabb elvégzésre váró szociológiai kísérletet a londoni Goldsmiths Egyetem rendelte meg, és az „elfogadás és elköteleződés terápia” nevet kapta. Ennek lényege, hogy viselkedéstudományon alapuló tudatossági technikák elsajátításával a legénység tagjai képesek lehetnek békében és kulturáltan egymás mellett élni a szűkös és zárt környezetben.

A küldetésen João Lousada parancsnok, Iñigo Muñoz Elorza parancsnokhelyettes, Anika Mehlis, Alon Tenzer, Thomas Wijnen, valamint Robert Wild vesz részt.

A NASA egyébként nemrég indította el a saját Mars-szimulációját, mely során négy ember – három nő és egy férfi – 45 napot tölt egy negyed teniszpálya méretű kapszulában, október elsejétől kezdődően.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?