KÜLFÖLD

Kiderült: így játsszák ki az embercsempészek a határvédelmet

Nem tudta kinyomozni a brit rendőrség, hogyan tudnak ilyen nagy számban beszivárogni az országba a migráns gyerekek és nők - most azonban kiderült a titok.
  • Szerző: KF

A brit határon a személyes ellenőrzőpontok mellett elektronikus kapukon is túl lehet esni az útlevélvizsgálaton, és az embercsempészek minden esetben ezt a megoldást választják. A betáplált kérdésekkel működő elektronikai rendszert ugyanis sokkal könnyebb átverni, mint egy határőrt.

David Bolt, a bevándorlásügyi és határvédelmi főfelügyelő jelentése szerint elsősorban gyerekeket és modernkori rabszolgasorba kényszerülő fiatal nőket hoznak be így az Egyesült Királyság területére az embercsempészek. Pontos adataik nincsenek arról, hogy hányan tudták eddig kihasználni ezt a kiskaput, de megoldási javaslata van: minél előbb bővíteni kell a határon szolgálatot teljesítő személyzet körét, mert egy gép nem tudja kiszúrni a gyanús „párokat, családokat”, míg egy határőr vagy vámos meg tudja menteni pár ügyes kérdéssel a sebezhető gyerekeket, leendő áldozatokat.

Az újratervezett elektronikus kapukat múlt márciusban helyezték üzembe a brit határokon, és hivatalosan ezeket a 12-17 év közötti, uniós állampolgársággal rendelkező gyerekek használhatják. A kapuknál beolvassák az útlevélen szereplő képet, és biometrikus mérésekkel összehasonlítják azt az utazó arcvonásaival. Korábban a kapukat felnőttek használhatták, a gyerekek iratait határőrök ellenőrizték. Sok esetben az elrabolt fiatalok segélykérő üzenetet rejtettek az útlevelükbe – ettől a lehetőségtől azonban elestek az elektronikus megoldás miatt.

A brit belügyminisztérium számításai szerint már egymilliónál is több illegális határátlépő tartózkodhat az Egyesült Királyságban – 2001-ben még csak 430 ezerre tették a migránsok számát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?